«Το μεγάλο ψάρι» από τους Αγ. Σαράντα που εξέδωσε η Europol στην Ολλανδία

«Το μεγάλο ψάρι» από τους Αγ. Σαράντα που εξέδωσε η Europol στην Ολλανδία

Ο 52χρονος από τους Αγίους Σαράντα Θανάση Μπάκο εκδόθηκε από την Ελλάδα στην Ολλανδία την Τρίτη, ενώ στις 11 Αυγούστου θα παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου του Ρότερνταμ. Ο Μπάκο συνελήφθη στις 31 Μαΐου μετά από επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας και της Europol στη Γλυφάδα.

Ένταλμα σύλληψης για τον Μπάκο εκδόθηκε από τις ολλανδικές αρχές για ξέπλυμα χρήματος από διακίνηση ναρκωτικών.

«Ένας γνωστός εγκληματίας ξέπλενε μαύρο χρήμα για τους μεγαλύτερους εγκληματίες του κόσμου, συνελήφθη στις 31 Μαΐου στην Αθήνα, στην Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Europol πριν από λίγες ώρες. Εν τω μεταξύ, μετά την έκδοσή του, τα ολλανδικά ΜΜΕ γράφουν: «Η Taskforce Underground Banking (TF-UB) το 2022 τον έφερε στο προσκήνιο, αφού έρευνα έδειξε ότι η εγκληματική του οργάνωση είχε μετακινήσει περίπου 500.000.000 ευρώ.

Οι ταχυμεταφορείς μάζευαν μεγάλα χρηματικά ποσά, μετρούσαν τα χρήματα και τα παρέδιδαν αλλού. Αυτό γινόταν σε δημόσιους χώρους στην Ολλανδία.

Από την κρυπτογραφημένη επικοινωνία μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων SKY, ο ύποπτος προέκυψε ως το πρόσωπο που διευθύνει αυτούς τους ταχυμεταφορείς. Επίσης, επικοινωνούσε με διάφορους ανθρώπους για το εμπόριο ναρκωτικών. Ο ύποπτος που γεννήθηκε στην Αλβανία αποδεικνύεται ότι ζει στην Ελλάδα, όπου συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία στις 31 Μαΐου 2023 μετά από αίτημα της Ολλανδίας. Είναι ύποπτος ότι διευθύνει εγκληματική οργάνωση που ξεπλένει χρήματα από εγκλήματα μεγάλης κλίμακας».

Η (υπόγεια) διακίνηση χρημάτων για το έγκλημα είναι καθοριστικής σημασίας για την κατεύθυνση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος που λειτουργεί. Η υπόγεια εγκληματική τραπεζική είναι μια μορφή οργανωμένου εγκλήματος. Με αυτόν τον τρόπο, μεγάλα χρηματικά ποσά μετακινούνται ή μετατρέπονται σε κρυπτονομίσματα. Τα χρήματα αυτά προέρχονται κυρίως από διακίνηση ναρκωτικών και χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία ή εγκληματικές δραστηριότητες.

Μέσω του δικτύου των υπόγειων τραπεζιτών, μια πληρωμή μπορεί να γίνει οπουδήποτε στον κόσμο χωρίς να χρειάζεται να περάσουν φυσικά τα χρήματα τα σύνορα. Ένας μυστικός τραπεζίτης είναι επομένως ένας ουσιαστικός κρίκος στο οργανωμένο έγκλημα.

Ποιος είναι όμως Θανάσης Μπάκο για τις αρχές;

Ο Θανάσης Θωμάς Μπάκο με ψευδώνυμο Αθανάσιος Σεμπάστιαν Μπάκο, 52 ετών από τους Αγίους Σαράντα, θεωρείται από την Europol ως ένα από τα «μεγάλα ψάρια» στο ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται από τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών.

Το προφίλ του 52χρονου δεν είναι άγνωστο στην τοπική αστυνομία. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, θεωρούνταν ότι είχε ισχυρές διασυνδέσεις στους Αγίους Σαράντα με διεθνείς διακινητές ναρκωτικών, κυρίως μαριχουάνας, από την Αλβανία στην Ελλάδα. Ωστόσο, έχει καθαρό ποινικό μητρώο στην Αλβανία. Το 1998, όμως, αποδεικνύεται ότι είναι συνμέτοχος με τον πολίτη Θ. Π από τους Αγίους Σαράντα, στην επενδυτική εταιρεία «Quebec Inc. η οποία ασκούσε τη δραστηριότητά της έως το 2012.

Στη συνέχεια ο Μπάκο ανέπτυξε τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, αλλά προφανώς, χωρίς να διακόψει ποτέ τους δεσμούς του με τον κόσμο του εγκλήματος. Τα τελευταία χρόνια, ο Bako αποδεικνύεται ότι είναι κάτοχος του 99% των μετοχών σε εταιρεία Real Estate στην Ελλάδα. Στην εταιρεία αυτή ανήκει το πολυτελές διαμέρισμά του στη Γλυφάδα, όπου και συνελήφθη, καθώς και αρκετά διαμερίσματα που αγοράστηκαν στη Δάφνη και στην Ηλιούπολη.

Μέσω αυτής της εταιρείας αποδεικνύεται ότι ξέπλενε χρήματα καρτέλ ναρκωτικών, κυρίως από την Ολλανδία και το Βέλγιο. Αποδεικνύεται ότι έδινε οδηγίες στους ταχυμεταφορείς για το πού να πάρουν και να δώσουν τα χρήματα και, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής σε κρυπτονομίσματα, έκανε το ξέπλυμα και τη μεταφορά τους σε χώρες Offshore και κυρίως στο Ντουμπάι.

Οι ολλανδικές αρχές έφτασαν στο όνομα Bako μετά την εξάρθρωση πολλών εγκληματικών ομάδων, από τις επικοινωνίες των οποίων μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών, ανακάλυψαν ένα κωδικοποιημένο όνομα.

Κατά την έρευνα στο διαμέρισμά του, η ελληνική αστυνομία βρήκε και κατέσχεσε χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά, δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, τουρκικές λίρες, ντιράμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ραντ Νοτίου Αφρικής και δύο ρολόγια πολυτελείας. Κατασχέθηκαν επίσης κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων ένα κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, ένα tablet, ένας ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM, τα οποία έχουν σταλεί στην Ολλανδία για εργαστηριακή εξέταση μετά από έγκριση των δικαστικών αρχών.

Το σύστημα TIMS δεν δείχνει να κατέχει βιομετρικό διαβατήριο.

Ο 52χρονος Θανάσης Μπάκο φαίνεται να μετακόμισε από την Αλβανία στην Ελλάδα για τελευταία φορά, τουλάχιστον νόμιμα, το 2010 μέσω άδειας διέλευσης και μέσω παλαιού διαβατηρίου, το 2009.

Οι υποψίες είναι ότι μπορεί να ήρθε αργότερα στην Αλβανία μέσω της παράνομης διέλευσης από τα πράσινα σύνορα στην περιοχή της Κονίσπολης. Στην Ελλάδα κράτησε χαμηλούς τόνους και κυκλοφορούσε με μοτοσυκλέτα Harley Davidson, παρόλο που το διαμέρισμά του στη Γλυφάδα ήταν πολυτελές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου