Αλβανικές εγκληματικές ομάδες βρίσκονται στη Νότια Αμερική και επεκτείνονται και στη Μέση Ανατολή

Αλβανικές εγκληματικές ομάδες βρίσκονται στη Νότια Αμερική και επεκτείνονται και στη Μέση Ανατολή

Η έκθεση της Ειδικής Εισαγγελίας για το 2023 φέρνει στο φως την ανησυχητική εικόνα της παγκόσμιας δράσης αλβανικών εγκληματικών οργανώσεων. Η έκθεση αποκαλύπτει την παρουσία τους σε αγορές ναρκωτικών σε Νότια Αμερική, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και Ευρώπη, όπου δραστηριοποιούνται στην διακίνηση κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Η έκταση της δράσης τους δεν περιορίζεται μόνο στην διακίνηση. Η έκθεση τονίζει πως οι οργανώσεις αυτές έχουν καταφέρει να διεισδύσουν σε κυβερνητικά και αστυνομικά σώματα, εξασφαλίζοντας προστασία και διευκολύνοντας τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Παράλληλα, η Γαλλία χρησιμεύει ως καταφύγιο για αρχηγούς εγκληματικών οργανώσεων που διώκονται στην Αλβανία, ενώ η Ισπανία αποτελεί πόλο έλξης για επενδύσεις των παράνομων κερδών. Η Γερμανία, από την άλλη, χρησιμοποιείται ως χώρος ανάμειξης σκληρών ναρκωτικών, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν νέους στόχους επέκτασης.

Σημαντική παράμετρος αποτελεί η συνεργασία με εγκληματικές ομάδες από τη Βόρεια Μακεδονία, με το λιμάνι του Δυρραχίου να χρησιμεύει ως κομβικό σημείο για την διακίνηση κοκαΐνης προς την Ιταλία και, κατόπιν, σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Συμπερασματικά, η έκθεση της Ειδικής Εισαγγελίας χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, υπογραμμίζοντας την ανησυχητική εξάπλωση και ισχύ των αλβανικών εγκληματικών οργανώσεων. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής που θέτουν καλεί για συλλογική προσπάθεια και συντονισμό σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου