Οι καταχρήσεις των κονδυλίων για τα νοσοκομεία στην Αλβανία μέσω των συμβάσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Οι καταχρήσεις των κονδυλίων για τα νοσοκομεία στην Αλβανία μέσω των συμβάσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Οι συμβάσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία ροκανίζουν χρόνο με το χρόνο τον προϋπολογισμό της νοσοκομειακής υπηρεσίας, που αντί να διοχετεύεται για βασικές υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό, πέφτει όλο και περισσότερο θύμα καταχρήσεων από την κακοδιαχείριση των συμβάσεων.

Τα στοιχεία του Γραφείου του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας δείχνουν ότι πέρυσι τα κονδύλια για νοσοκομειακές υπηρεσίες ανήλθαν σε 29,4 δισ. λεκ (284 εκατ. ευρώ), αλλά τα χρήματα που διατέθηκαν για τη χρηματοδότηση τριών συμβάσεων ΣΔΙΤ ανήλθαν σε 4,1 δισ. λεκ ή 14% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.

Το κόστος των συμβάσεων ΣΔΙΤ ξεπέρασε σημαντικά την αξία των πρωτογενών νοσοκομειακών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος των φαρμάκων για τα νοσοκομεία ήταν 3,6 δισεκατομμύρια λεκ ή περίπου 13% χαμηλότερο από τα κονδύλια ΣΔΙΤ στη νοσοκομειακή υπηρεσία.

Τα μεγαλύτερα έξοδα στη νοσοκομειακή υπηρεσία γίνονται για το Πανεπιστημιακό Κέντρο «Μητέρα Τερέζα». Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ορισμένες υπηρεσίες μπορεί να καταρρεύσουν πολύ γρήγορα, καθώς εδώ και χρόνια δεν έχουν ανοίξει χειρουργικές ειδικότητες για ορισμένα προφίλ.

Όπως και τα αποτεφρωτήρια, οι συμβάσεις ΣΔΙΤ στην Υγεία έγιναν σε μια σειρά από νομικές παραβιάσεις, τόσο που η Διεθνής Διαφάνεια τις κατέταξε ως μεγάλες περιπτώσεις διαφθοράς στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Τουρκία, ενώ κάποιες από αυτές βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση από τον Ειδική Εισαγγελία (SPAK).

Στη δομή των δαπανών για τον τομέα της δημόσιας υγείας, το μεγαλύτερο ειδικό βάρος καταλαμβάνουν οι δαπάνες νοσοκομειακών υπηρεσιών με 56%, ακολουθούμενες από τις δαπάνες για αποζημίωση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού με 22%, οι δαπάνες πρωτοβάθμιας περίθαλψης με 20%, διοικητικά έξοδα (μισθοί και επιδόματα, κοινωνική-ασφάλιση υγείας, αγαθά και υπηρεσίες).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου