Η ποιότητα των υπηρεσιών και η ασφάλεια των παραλιών, τα αδύναμα σημεία για τον αλβανικό τουρισμό

Η ποιότητα των υπηρεσιών και η ασφάλεια των παραλιών, τα αδύναμα σημεία για τον αλβανικό τουρισμό

Η τουριστική περίοδος στην Αλβανία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και η τουριστική ροή, ιδιαίτερα κατά μήκος της ακτογραμμής, συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι ακόμη και φέτος η ποιότητα των υπηρεσιών και η ασφάλεια των παραλιών παραμένουν τα αδύναμα σημεία για τον αλβανικό τουρισμό.

Οι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν και για την υποτίμηση του ευρώ, ειδικά για τα συμβόλαια που υπέγραψαν πέρυσι με τους εταίρους τους.

Ο τουριστικός τομέας μετατρέπεται σε σημαντική οικονομική μηχανή για την Αλβανία, ενώ οι τοπικοί φορείς καταβάλλουν προσπάθειες για να αυξήσουν την τουριστική προσφορά όχι μόνο στον θαλάσσιο χώρο αλλά και στον πολιτιστικό και φυσικό τουρισμό.

Επί του παρόντος, η άμεση και έμμεση επίδραση του τουρισμού στην αλβανική οικονομία είναι 20% του Ακαθάριστου Γενικού Προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι μία στις πέντε μονάδες PPB προέρχεται ακριβώς από τον τουρισμό. Βλέποντας τα νούμερα πέρυσι και φέτος, η τάση είναι ο τουρισμός να βελτιώνεται καθημερινά.

Η ποιότητα των υπηρεσιών αποτελεί ένα κύριο αδύναμο σημείο, καθώς η μαζική μετανάστευση των Αλβανών, έχει ως συνέπεια την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό.

Ο τουρισμός είναι αλληλένδετος με πολλούς άλλους τομείς όπως η γεωργία. Προκειμένου να δαπανηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στην Αλβανία, πρέπει να δημιουργηθούν αυτές οι συμπληρωματικές δραστηριότητες, και για αυτό χρειάζεται κρατική βοήθεια ή υποστήριξη. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες ποιοτικές επενδύσεις σε υπηρεσίες, μεταφορές, υποδομές. Τα προβλήματα με το νερό, τα φώτα, τη διαχείριση των αποβλήτων συνεχίζονται σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές και αυτό επηρεάζει την εικόνα.

Εκτός από την ποιότητα των υπηρεσιών, ένα άλλο αδύναμο σημείο του αλβανικού τουρισμού είναι η ασφάλεια των παραλιών.

Οι παραβιάσεις των πλωτών οχημάτων και τα περιστατικά πνιγμών στις αλβανικές παραλίες αποτελούν κυρία ανησυχία για τον τουριστικό τομέα.

Η αλβανική αστυνομία ανέλαβε πρόσφατα ελέγχους στον θαλάσσιο χώρο, κατασχέθηκαν δεκάδες πλωτά οχήματα τα οποία δεν είχαν νόμιμα έγγραφα ή τα οποία παραβίαζαν κανόνες ασφαλείας.

Στην πλειοψηφία των παραλιών, λείπουν οι ναυαγοσώστες και οι πύργοι ελέγχου που αποτελούν νομική υποχρέωση για κάθε παραλία. Σύμφωνα με στοιχεία από κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, υπάρχουν περίπου 1400 πιστοποιημένοι ναυαγοσώστες.

Για τη θερινή τουριστική περίοδο 2023, στην ακτογραμμή, λειτουργούν 1180 παραλιακοί σταθμοί και 489 δημόσιες παραλίες.

Η παρουσία σημείου παρατήρησης για κάθε παραλία συνδέεται στενά με την παρουσία ναυαγοσώστη στον παραλιακό σταθμό, κάτι που αποτελεί νομική υποχρέωση για κάθε παραλία, για κάθε ογδόντα γραμμικά μέτρα ακτογραμμής.

Αλλά αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ανέφικτο σύμφωνα με παρατηρήσεις πεδίου και αναφορές μέσων ενημέρωσης.

Σε ολόκληρη την ακτογραμμή, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αυλώνας, Αγίων Σαράντα, Χιμάρας, πραγματοποιήθηκαν 60 έλεγχοι από τους επιθεωρητές και δόθηκαν πρόστιμα για 115 παραλίες.

Αρκετές περιπτώσεις πνιγμών καταγράφηκαν και φέτος στην Αλβανία, ενώ τα περιστατικά αυτούς τους μήνες δεν έχουν παρατηρηθεί μόνο στον θαλάσσιο χώρο, αλλά και στις εξερευνήσεις που κάνουν οι τουρίστες στα φυσικά αξιοθέατα της χώρας, όπως φαράγγια, ποτάμια κ.α.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου