Σύλληψη 14 Αλβανών για εξαπάτηση Ιταλών μέσω call center ζημίας 5 εκατ. ευρώ

Σύλληψη 14 Αλβανών για εξαπάτηση Ιταλών μέσω call center ζημίας 5 εκατ. ευρώ

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τελευταία επιχείρηση με 14 συλληφθέντες στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε μετά τις έρευνες της εισαγγελίας του Pordenone στην Ιταλία.

«Η μέθοδος είναι πάντα η ίδια: τηλεφωνούν από το τηλεφωνικό κέντρο και πείθουν τα θύματα με την υπόσχεση για εύκολα κέρδη σε διαδικτυακές επενδύσεις, προσομοιώνουν χρηματοοικονομικές πράξεις στις οποίες το κεφάλαιο φαίνεται να αυξάνεται και μετά απλώς εξαφανίζονται», γράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Στην τελευταία αστυνομική επιχείρηση εξαρθρώθηκε συμμορία απατεώνων που δρούσε μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας. Σε επιχείρηση που αναπτύχθηκε σε συνεργασία Ιταλών και Αλβανών πρακτόρων, συνελήφθησαν 14 άτομα και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 61.

Ο ασκός των απατών είναι τεράστιος: αυτή τη στιγμή έχει καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός πέντε εκατομμυρίων ευρώ, αλλά μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Κατά τη διάρκεια περισσότερων από 42.000 υποκλοπών που διενεργήθηκαν από Ιταλούς ερευνητές, κατέστη σαφές πόσο επιδέξιοι ήταν οι απατεώνες στη χρήση τεχνικών πειθούς και λογοκλοπής, σε σημείο να πείθουν τα θύματα να λάβουν δάνεια και να πληρώνουν, με την πάροδο του χρόνου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ.

Προληπτικά μέτρα και εντολές ελέγχου πραγματοποιήθηκαν σε βάρος Αλβανών πολιτών, που κατοικούσαν όλοι στα Τίρανα και μέλη οργάνωσης που φέρεται να εξαπάτησαν αρκετές εκατοντάδες Ιταλούς πολίτες.

Η Ειδική Εισαγγελία SPAK και η ιταλική πλευρά έχουν δώσει λεπτομέρειες για τις ενέργειες που έγιναν, οι οποίες κατέστησαν δυνατή την εξάρθρωση της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της δήλωσης στα ΜΜΕ, η ιταλική πλευρά είπε ότι το κομμάτι που ήταν πιο ανησυχητικό σχετίζεται με τις ακραίες ικανότητες που κατείχαν τα άτομα για να πραγματοποιήσουν την απάτη.

«Ελέγχθηκαν 60 υπολογιστικοί σταθμοί, που σημαίνει ότι τα δεδομένα διακινούνταν και σημαίνει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν λεπτομερώς, ο ένας μετά τον άλλον. Ανησυχητικός είναι ο ακραίος επαγγελματισμός των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτό το σχέδιο απάτης. Υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, που συνίστατο στην ικανότητα εξαπάτησης των θυμάτων. Η αρχική οργάνωση χαρακτηριζόταν από πολύ επακριβώς καθορισμένους ρόλους. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι οι εξαπατημένοι ήταν ηλικιωμένοι, ή ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν. Πρόκειται για πολίτες που εξαπατήθηκαν μέσω μιας εκλεπτυσμένης τεχνικής.

Η καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο πρέπει να αναπτύσσεται συνεχώς και να αυξήσουμε τη συνεργασία μας, γιατί το βρώμικο χρήμα μολύνει τους κανόνες της κοινωνίας και παράγει κακές συνέπειες στην καθημερινότητά μας», είπε ο Ιταλός εκπρόσωπος.

Συνολικά 140 Ιταλοί πολίτες, με τους οποίους επικοινώνησαν τηλεφωνικά και πείστηκαν να επενδύσουν μικρά ποσά. Τα χρήματα που κερδίζουν οι απατεώνες αποθηκεύονταν σε bitcoin.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου