UNECE: Η Αλβανία πρέπει να πραγματοποιήσει αλλαγές στο ενεργειακό της σύστημα

UNECE: Η Αλβανία πρέπει να πραγματοποιήσει αλλαγές στο ενεργειακό της σύστημα

Η Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη στα Ηνωμένα Έθνη (UNECE), κάνοντας μια γενική αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων βιώσιμης διαχείρισης και μετάβασης της Αλβανίας, υπογράμμισε ότι ένα από τα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος. Στη μελέτη ενός από τους αξιωματούχους οικονομικών υποθέσεων της UNECE αναφέρεται ότι:

"Η αειφόρος διαχείριση των πόρων είναι απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια, τη βιωσιμότητα του κλίματος και την οικονομική της ανάπτυξη της Αλβανίας. Η Αλβανία πρέπει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, να βελτιώσει την ενεργειακή της απόδοση, να εκμεταλλευτεί το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να αναπτύξει τα υλικά το κρίσιμο μέτωπό της και να ξεπεράσει θεσμικά, ρυθμιστικά και οικονομικά εμπόδια. Ομοίως, μπορεί να επωφεληθεί από την υιοθέτηση κάποιων απροσδόκητων αλλά εφικτών λύσεων που μπορούν να δημιουργήσουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για διαφορετικές ομάδες και περιοχές στην Αλβανία», αναφέρει η μελέτη.

Το ίδιο έγγραφο υπογραμμίζει ότι η Αλβανία διαθέτει σημαντικούς ενεργειακούς και ορυκτούς πόρους που μπορούν να συμβάλουν στο εθνικό της εισόδημα και ανάπτυξη, αλλά μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι η αύξηση της παραγωγής ενέργειας και ορυκτών ταυτόχρονα με τη μείωση των εκπομπών.

Η Αλβανία έχει πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη των ενεργειακών και ορυκτών της πόρων με βιώσιμο τρόπο. Μπορεί να υιοθετήσει καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες για βιώσιμη διαχείριση των πόρων», υπογραμμίζει η μελέτη.

Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες που φέρνει στην προσοχή αυτή η μελέτη.

Αρχικά, εκτιμάται ότι η χρήση φυκών για την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιοπλαστικών μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα και τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές και τα απόβλητα.

Ομοίως, η ανάπτυξη γεωθερμικής ενέργειας από εγκαταλελειμμένες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Τρίτον, εκτιμάται ότι η ανακύκλωση των εξορυκτικών αποβλήτων σε δομικά υλικά, λιπάσματα και μέταλλα μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις των εξορυκτικών αποβλήτων, μπορεί να προσθέσει αξία και να παρατείνει τον κύκλο ζωής των εξορυκτικών πόρων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου