Αυξημένες παραμένουν οι τιμές πετρελαίου στην Αλβανία λόγω υψηλής φορολόγησης

Αυξημένες παραμένουν οι τιμές πετρελαίου στην Αλβανία λόγω υψηλής φορολόγησης

Μετά τη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων στις αρχές Μαρτίου, όταν το πετρέλαιο έφτασε τα 260 λεκ το λίτρο, από 192 λεκ που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου, με αύξηση περίπου 35%, για να τις σταθεροποιήσει, η αλβανική κυβέρνηση παρενέβη με σύσταση του Συμβουλίου Διαφάνειας.

Το συμβούλιο καταργήθηκε στις 7 Ιουνίου, όπου αποδεικνύεται ότι ακόμη και λίγες εβδομάδες μετά την κατάργησή του στην αγορά, οι τιμές έχουν παραμείνει αμετάβλητες.

Η πτώση των τιμών επηρέασε την αύξηση της κατανάλωσης. Οι εισαγωγές καυσίμων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν αυξηθεί κατά περίπου 7% σε σύγκριση με την ίδια προηγούμενη περίοδο.

Ο Σύνδεσμος Υδρογονανθράκων τονίζει ότι το σημερινό επίπεδο τιμών είναι ελάχιστο. Σύμφωνα με αυτούς, οι φόροι είναι αυτοί που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων. Με την τρέχουσα τιμή των καυσίμων, τα 120 λεκ της συνολικής τιμής, ή το 70% αυτής, είναι φόροι σύμφωνα με την Ένωση Υδρογονανθράκων.

Στην Αλβανία, το πετρέλαιο επιβαρύνεται με 5 κρατικούς φόρους, όπως: ειδικούς φόρους κατανάλωσης, φόρο κύκλου εργασιών, φόρο άνθρακα, ΦΠΑ και φόρο εκ νέου αδειοδότησης και 3 φόρους που πληρώνονται μέσω παραχωρήσεων, όπως φόροι σήμανσης, σάρωσης και αντλίας. Από τους τρεις ευνοϊκούς φόρους, το πετρέλαιο χρεώνεται με 4,6 λεκ το λίτρο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Υδρογονανθράκων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υδρογονανθράκων, Luigji Aliaj, υποστήριξε ότι εάν οι εισαγωγείς δεν πλήρωναν αυτό το τέλος, η τιμή του πετρελαίου θα μειωνόταν αυτόματα κατά 1 λεκ ανά λίτρο.

Από την 1η Ιανουαρίου, σε αυτούς τους φόρους προστέθηκε και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πληθωρισμού, οι οποίοι σύμφωνα με τους παράγοντες θα πρέπει να αναθεωρούνται κάθε τρεις μήνες. Μόνο με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πληθωρισμού, το πετρέλαιο έχει γίνει πιο ακριβό κατά περίπου 3-4 λεκ το λίτρο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου