Ίδρυση κοινής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Βαυαρίας

Ίδρυση κοινής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Βαυαρίας

Αλβανία και Βαυαρία, το μεγαλύτερο και δεύτερο ισχυρότερο σε όρους ΑΕΠ Ομοσπονδιακό Κρατίδιο της Γερμανίας, υπέγραψαν στις 12 Ιουλίου στα Τίρανα συμφωνία για την ίδρυση κοινής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας (σε επίπεδο Υφυπουργών), για την προώθηση των διμερών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δύο πλευρών.

Το πρωτόκολλο ίδρυσης της Επιτροπής υπέγραψαν η Υπουργός Οικονομικών & Οικονομίας της Αλβανίας, κα Ibrahimaj, και αντίστοιχα η Υπουργός Επικρατείας αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Υποθέσεις της Βαυαρίας, κα Melanie Huml, η οποία επισκέφτηκε τα Τίρανα επικεφαλής επίσημης αποστολής του γερμανικού Κρατιδίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποστολή της κοινής Επιτροπής Συνεργασίας είναι η ισχυροποίηση των ήδη σημαντικών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάδειξη νέων πεδίων οικονομικής συνεργασίας, με στόχο την αύξηση των διμερών εμπορικών ροών και την οικονομική ανάπτυξη. Οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία των τομέων ενέργεια, περιβάλλον και υποδομές, τουρισμός και αγροτική οικονομία, αλλά και παιδεία - εκπαίδευση και υγεία, για τη διμερή συνεργασία καθώς και για την ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας ειδικότερα.

Η κα Ibrahimaj υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες της αλβανικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος φιλικότερου προς τους ξένους επενδυτές, μέσα από μεταρρυθμίσεις που αφορούν την απλοποίηση των διαδικασιών, την εμπέδωση του κράτους δικαίου, την επιτάχυνση υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων κλπ., χαρακτηρίζοντας τη δημιουργία της κοινής Οικονομικής Επιτροπής «ψήφο εμπιστοσύνης» της Βαυαρίας στις προοπτικές της αλβανικής οικονομίας. Από πλευράς της, η κα Huml διαβεβαίωσε ότι Βαυαρία και Γερμανία θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες της Αλβανίας για οικονομική σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό «πυρήνα» και ένταξη στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινής Οικονομικής Επιτροπής στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών των δύο πλευρών και στην ανάδειξη συγκεκριμένων πεδίων και πρωτοβουλιών κοινού ενδιαφέροντος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου