111 εκατ. ευρώ τα κέρδη για τον αλβανικό τραπεζικό τομέα το πρώτο πεντάμηνο του 2023

111 εκατ. ευρώ τα κέρδη για τον αλβανικό τραπεζικό τομέα το πρώτο πεντάμηνο του 2023

Τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου στην Αλβανία αυξήθηκαν και για το μήνα Μάιο και το αποτέλεσμα του πρώτου 5μήνου παραμένει σημαντικά στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, τα καθαρά κέρδη για το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου ανήλθαν στα 11,6 δισ. λεκ (111 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 106% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα αυξανόμενα κέρδη αντικατοπτρίζονται και στη σημαντική βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του κλάδου, κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση, αυξήθηκε στο 15,07%, από 7,54% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ενώ η απόδοση του ενεργητικού βρίσκεται στο επίπεδο του 1,49%, από 0,85% που ήταν την ίδια περίοδο του 2022.

Τα στοιχεία βασίζονται στα πρότυπα αναφοράς σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Αλβανίας και έχουν κυρίως ενδεικτική αξία για την τάση απόδοσης του συστήματος. Τα νομικά πρότυπα αναφοράς για τις τράπεζες είναι τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), αλλά είναι διαθέσιμα μόνο σε τριμηνιαία βάση.

Η αύξηση των κερδών φέτος φαίνεται να είναι κυρίως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της περιουσιακής βάσης και της αύξησης των επιτοκίων, που έχουν επηρεάσει την αύξηση των εσόδων των εμπορικών τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου μέχρι στιγμής δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερα σημαντική επιδείνωση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, τον Μάιο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν στο επίπεδο του 5,23%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου