Τη χαμηλότερη ανάπτυξη μετά την πανδημία καταγράφουν τα εργοστάσια στην Αλβανία λόγω πτώσης του ευρώ

Τη χαμηλότερη ανάπτυξη μετά την πανδημία καταγράφουν τα εργοστάσια στην Αλβανία λόγω πτώσης του ευρώ

Οι παραγωγοί, ειδικά τα εργοστάσια μεταποίησης, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πτώση της αξίας του ευρώ σε αντάλλαγμα για το λεκ και πως αυτό το γεγονός τους χρεοκοπεί.

Αυτή η ανησυχία αντικατοπτρίζεται και στα επίσημα στοιχεία, αυτά τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τους πρώτους 3 μήνες έδειξαν αύξηση στη μεταποιητική βιομηχανία μόνο κατά 0,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο 3μηνο του 2020 όπου η χώρα ήταν υπό αυστηρή περιοριστικά μέτρα λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19.

Το 2022, το ίδιο τρίμηνο, η πραγματική ανάπτυξη στον τομέα της μεταποίησης ήταν 13%. Εξετάζοντας τον κύκλο παραγωγής στον τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας, διαπιστώνεται ότι το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους έχουν υψηλότερη ανάπτυξη ως αποτέλεσμα του κύκλου εργασίας και παραγωγής, αλλά το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν εξαίρεση. Η παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη σημειώνοντας μια ασυνήθιστη κατάσταση αυτή την περίοδο.

Άλλα στοιχεία δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μεταποιητική βιομηχανία. Τα στοιχεία του Αλβανικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INSTAT) έδειξαν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 η συνολική απασχόληση παρουσίασε ετήσια αύξηση 4%, αλλά στον κλάδο της βιομηχανίας μειώθηκε κατά 2,7 τοις εκατό σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η ένωση Pro-Export, η οποία εκπροσωπεί εργοστάσια ενδυμάτων και υποδημάτων, είπε ότι οι απώλειες από τη συναλλαγματική ισοτιμία ακύρωσαν τα σχέδια για αύξηση των μισθών και επενδύσεις στην τεχνολογία. Όμως η πιο σοβαρή κοινωνική συνέπεια φαίνεται να είναι η ανεργία, η οποία έχει αρχίσει να καλπάζει.

Η πανδημία του Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία τροφοδότησαν την αύξηση της ζήτησης από την Ευρώπη για παραγωγή στην Αλβανία. Με άφθονες προσφορές εργασίας και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τα αλβανικά εργοστάσια άρχισαν να επιλέγουν μεταξύ προϊόντων με υψηλή αγοραία αξία.

Τα επίσημα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η αξία των εξαγωγών έφτασε τα 135 δισεκατομμύρια λεκ (1,1 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022 με ετήσια αύξηση άνω του 20%, η υψηλότερη από το 2015. Τα εργοστάσια άρχισαν να αυξάνουν τους μισθούς των εργαζομένων. Όμως τα γεγονότα στη συναλλαγματική ισοτιμία ανέτρεψαν τα σχέδια. Οι απώλειες από μόνες τους δεν θα επιτρέψουν αυξήσεις μισθών και ακόμη χειρότερα, ο κλάδος κινδυνεύει να μειώσει περαιτέρω τους υπάρχοντες μισθούς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου