Ραγδαία αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων στην Αλβανία με έως και 35%

Ραγδαία αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων στην Αλβανία με έως και 35%

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στην Αλβανία αυξάνονται ραγδαία κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εγχώρια παραγωγή, αλλά και της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.

Το Αλβανικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INSTAT) ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε ετήσια άνοδο 11,1% το 2022, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο αγελαδινό γάλα με 30% και στα δημητριακά με 37%. Οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων γενικά το 2022 ήταν 22% υψηλότερες από το 2021.

Από τα αγροτικά προϊόντα μετά τα δημητριακά, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσίασαν τα κτηνοτροφικά φυτά με 18%, τα βιομηχανικά με 16,7%, οι πατάτες με 16,3%, ενώ τα προϊόντα ελιάς όπως το λάδι και τα φρούτα κατέγραψαν ετήσια μείωση τιμών κατά 6 και 2,2% αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα κατέγραψαν διψήφια αύξηση. Οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν κατά 16%, όπου τα μικρά κρέατα σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο με 22%.

Επίσης, οι τιμές του γάλακτος σε όλες τις κατηγορίες αυξήθηκαν κατά 20-30%. Η τιμή των αυγών αυξήθηκε επίσης κατά 26% ως αποτέλεσμα των ζημιών που προκάλεσε η γρίπη των ορνίθων στις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας.

Το INSTAT ανέφερε ότι οι δείκτες τιμών των αγροτικών προϊόντων υπολογίζονται με βάση τα πρότυπα και τους κανόνες που περιγράφονται στο Εγχειρίδιο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Eurostat.

Οι τιμές συλλέγονται από τη Μηνιαία Έρευνα για τα Αγροτικά Προϊόντα σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιείται κοντά σε αγροκτήματα, ζωντανές αγορές, αγορές χονδρικής και άλλα μέρη όπου μπορούν να συλλεχθούν γεωργικά προϊόντα.

Τα προϊόντα που αποτελούν τη βάση για τον δείκτη τιμών των αγροτικών προϊόντων χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες: τα φυτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα.

...

Κτηνοτροφική κρίση στην Αλβανία με μείωση των βοοειδών, παραγωγής γάλακτος και κρέατος

Ο αριθμός των βοοειδών μειώθηκε το 2022 στην Αλβανία, οδηγώντας τον κλάδο σε μια σπείρα κρίσης με αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα σημερινά στοιχεία του INSTAT ...
...

Αλβανία: Η υπερπαραγωγή σιταριού και η αύξηση των τιμών ασφυκτιούν τους αγρότες

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και για την προώθηση της επισιτιστικής ανεξαρτησίας της χώρας για την παραγωγή σιταριού, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανά...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου