Πτώση ανταγωνιστικότητας στα Βαλκάνια για τους εξαγωγείς στην Αλβανία λόγω της υποτίμησης του ευρώ

Πτώση ανταγωνιστικότητας στα Βαλκάνια για τους εξαγωγείς στην Αλβανία  λόγω της υποτίμησης του ευρώ

Η μεγάλη πτώση του ευρώ συνεχίζει να βαθαίνει τις απώλειες των εξαγωγικών εταιρειών στην Αλβανία, παρά τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Οι εξαγωγείς εκφράζουν την ανησυχία ότι οι επιπτώσεις των μέτρων χαλάρωσης δεν γίνονται ακόμη αισθητές.

Η αυστηροποίηση του φόρου επί των κερδών εξακολουθεί να μην έχει ακριβείς πληροφορίες για το πώς να ενεργήσει και ποιος μπορεί να το κάνει. Ενώ οι επιπτώσεις των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση δεν γίνονται ακόμη αισθητές, οι απώλειες από την υποτίμηση του ευρώ για τον κλάδο της μόδας υπολογίζονται στα 60 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η απώλεια ανταγωνιστικότητας παραμένει ανησυχητική.

Ο υπολογισμός των ζημιών είναι απλός, ο κλάδος χάνει 60 ευρώ ανά εργαζόμενο από τη συναλλαγματική ισοτιμία, χάνεται η ανταγωνιστικότητα με τις βαλκανικές χώρες, υπάρχει έντονη έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για τις πληρωμές που δημιουργούνται και απαιτούνται να πληρωθούν από τις επιχειρήσεις..

Η απόφαση για λήψη μέτρων ήρθε μετά τον συναγερμό 7 εξαγωγικών, μεταποιητικών και τουριστικών ενώσεων του κλάδου για τις αρνητικές επιπτώσεις της υψηλής υποτίμησης του ευρωπαϊκού νομίσματος μέσω επιστολής που απηύθυναν τον Απρίλιο στον Διοικητή της Τράπεζας της Αλβανίας Gent Sejko και στον Υπ. Οικονομικών και Οικονομίας Delina Ibrahimaj.

Η Ένωση Proeksport Albania υπολόγισε ότι για τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2023 οι απώλειες σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και παπούτσια από την υποτίμηση του ευρώ ήταν 45 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2022.

Οι επιχειρήσεις ζήτησαν εξομάλυνση της κατάστασης από την Τράπεζα της Αλβανίας και το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως τονίζεται στην επιστολή, η πτώση του ευρώ βρίσκεται στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, γεγονός που κινδυνεύει να επιστρέψει σε μια αμιγώς εισαγωγική οικονομία παρόμοια με αυτό του 1992.

Επιχειρηματικές ενώσεις ισχυρίστηκαν ότι αυτή η υποτίμηση του νομίσματος του ευρώ έχει βλάψει σοβαρά τη μεταποιητική βιομηχανία, τις εξαγωγές και τον εγχώριο τουρισμό, οδηγώντας πολλά άτομα σε χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία της Τράπεζας της Αλβανίας, ένα ευρώ ανταλλάσσεται με περίπου 106,5-107 λεκ. Στις 9 Ιουνίου το ευρώ έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του στα 105,62 λεκ.

Σε σύγκριση με την αρχή του έτους, το ευρώ έχει υποτιμηθεί κατά 10,55 λεκ, ή κατά 9%. Ενώ σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου πέρυσι, το ευρώ διαπραγματεύεται 12,5 λεκ λιγότερο, με μείωση 10,5%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου