Συνταξιούχοι και προσλήψεις από Ασία καλούνται να καλύψουν τα τεράστια κενά εργατικού δυναμικού στην Αλβανία

Συνταξιούχοι και προσλήψεις από Ασία καλούνται να καλύψουν τα τεράστια κενά εργατικού δυναμικού στην Αλβανία

Οι επιχειρήσεις στην Αλβανία υποφέρουν από τις συνέπειες της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Μπαρ και εστιατόρια, αλλά και μεταφορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού για αυτούς τους κλάδους έχει χειροτερέψει.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δηλώνουν ότι αναζητούν πλέον εργάτες από χώρες της Ασίας, λόγω της μετανάστευσης Αλβανών στην Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τις μεταφορικές εταιρείες. Τη δυσκολία εύρεσης οδηγών φορτηγών και τεχνικού προσωπικού για υπηρεσίες επιβεβαιώνουν εκπρόσωποι γνβστής μεταφορικής εταιρείας στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της εγκατάλειψης εργαζομένων, κυρίως προς Γερμανία, χώρα που έχει χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας.

Η πρόσληψη εργαζομένων από χώρες της Ασίας θεωρείται ως λύση, παρά τον κίνδυνο αποχώρησής τους, ενώ είναι δύσκολο να βρεις υπαλλήλους από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία ή η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μπαρ και Εστιατορίων, ακόμη και στην αρχή της σεζόν, η έλλειψη εργατικού δυναμικού συνεχίζει να είναι 15 χιλιάδες κενές θέσεις. Πριν από χρόνια, λόγω της έντονης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, πολλές δομές υπηρεσιών αναζήτησαν υπαλλήλους από τις Φιλιππίνες ή τις ασιατικές χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μπαρ και Εστιατορίων Enri Jahja δήλωσε ότι η πρωτοβουλία για απασχόληση από χώρες της Ασίας δεν λειτούργησε, καθώς οι εργαζόμενοι φεύγουν για την Ευρώπη μετά από 2 ή 3 μήνες παραμονής.

Ο Jahja λέει ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια κατάσταση στην οποία προσλαμβάνουν ανειδίκευτους υπαλλήλους ή ως βοηθητικό προσωπικό συνταξιούχους.

Μέχρι το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του INSTAT, απασχολούνταν περίπου 45.000 άτομα σε μπαρ και εστιατόρια, όπου, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο κλάδος έχει υψηλή παρατυπία.

Συνολικά υπάρχουν 15,5 χιλιάδες μπαρ στη χώρα, από 22 χιλιάδες το 2015, αποτελώντας τη δεύτερη πιο προτιμώμενη δραστηριότητα στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου επιχειρήσεων INSTAT, το 2021 έκλεισαν 854 δραστηριότητες υπηρεσιών τροφίμων και ποτών, με μείωση 5,2%.

Άλλα στοιχεία της Eurostat αποκάλυψαν ότι οι συνταξιούχοι στρέφονται όλο και περισσότερο στην αγορά εργασίας. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, περίπου το 16% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών εργάζονταν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου