Το 30% των εξαγωγών της Αλβανίας έχουν προορισμό την Ιταλία - Μείωση κατά 10%

Το 30% των εξαγωγών της Αλβανίας έχουν προορισμό την Ιταλία - Μείωση κατά 10%

Οι εμπορικές ανταλλαγές, για τους πρώτους 4 μήνες του 2023, με τις χώρες της ΕΕ αντιπροσωπεύουν το 59,3% του συνόλου του εμπορίου στην Αλβανία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Στατιστικής (INSTAT) στην έκθεση Εξωτερικού Εμπορίου, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αντιστοιχούν στο 73,8% των συνολικών εξαγωγών και οι εισαγωγές από χώρες της ΕΕ στο 51,5% των συνολικών εισαγωγών.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι είναι η Ιταλία με την οποία διενεργείται το 30,4% του όγκου συναλλαγών, η Τουρκία το 7%, η Κίνα το 7,3% και η Ελλάδα το 6,8%.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, κατά τη διάρκεια αυτού του 5μηνου, οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη μείωση στις εξαγωγές, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, είναι η Ιταλία με 10,9% του όγκου, η Γερμανία με 29,2% του όγκου και η Κίνα με 45,9 % του όγκου. Ενώ οι χώρες με τις οποίες οι εξαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι η Ελλάδα με 40,3%, το Κοσσυφοπέδιο με 7,2% και η Βόρεια Μακεδονία με 22,4%.

Οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη μείωση εισαγωγών, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, είναι η Ιταλία με 3,2%, η Τουρκία με 20,4% και η Ελλάδα με 13,6%. Ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές είναι η Κίνα με 37,3%, η Γερμανία με 8,1% και οι ΗΠΑ με 49%.

...

Μείωση των εξαγωγών για τρίτο συνεχόμενο μήνα στην Αλβανία - Βαθαίνει το εμπορικό έλλειμμα

Οι εξαγωγές της Αλβανίας συνέχισαν τη διψήφια πτώση τους για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, κάνοντας ολόκληρο το πεντάμηνο να γίνει αρνητικό, παρά τις θετικές επιδόσεις τους δύο πρώτους μήνες του έτο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου