Μείωση των εξαγωγών για τρίτο συνεχόμενο μήνα στην Αλβανία - Βαθαίνει το εμπορικό έλλειμμα

Μείωση των εξαγωγών για τρίτο συνεχόμενο μήνα στην Αλβανία - Βαθαίνει το εμπορικό έλλειμμα

Οι εξαγωγές της Αλβανίας συνέχισαν τη διψήφια πτώση τους για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, κάνοντας ολόκληρο το πεντάμηνο να γίνει αρνητικό, παρά τις θετικές επιδόσεις τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με το INSTAT, τον Μάιο του 2023, οι εξαγωγές αγαθών έφτασαν την αξία των 40 δισ. λεκ (371 εκατ.ευρώ), σημειώνοντας μείωση 11,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και αύξηση κατά 16,8% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023.

Σε αυτό το πεντάμηνο, οι εξαγωγές αγαθών έφτασαν την αξία των 196 δισ. λεκ (1,8 δισ. ευρώ), σημειώνοντας μείωση 5,2%, ως αντανάκλαση της πτώσης των τιμών των αγαθών στις διεθνείς αγορές, αλλά και της υποτίμησης του ευρώ.

Οι κατηγορίες που επηρέασαν αρνητικά την ετήσια μείωση των εξαγωγών είναι τα οικοδομικά υλικά και τα μέταλλα με μείωση 6,1 ποσοστιαίες μονάδες, τα ορυκτά, τα καύσιμα, η ηλεκτρική ενέργεια με 1,7 ποσοστιαίες μονάδες και τα προϊόντα ξύλου και χαρτιού με 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ τα τρόφιμα, τα ποτά, ο καπνός με +1,5 ποσοστιαία μονάδα και τα μηχανήματα, εξοπλισμός και ανταλλακτικά με +1,0 ποσοστιαία μονάδα είχαν θετικό αντίκτυπο.

Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 20,2% σε ετήσια βάση, ενώ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν μόνο κατά 2,8%. η πτώση ξεκίνησε τον Μάρτιο, με 11,7%, ενισχύθηκε τον Απρίλιο με 19,3% και ακολούθησε την αρνητική τάση του Μαΐου με -11,7%.

Το εμπορικό έλλειμμα τον Μάιο είναι 41 δισ. λεκ (380 εκατ. ευρώ), αυξημένο κατά 17,8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022 και κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου