Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του Κοσσυφοπεδίου σε περίπτωση που δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και δεν ηρεμήσει την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων κατά του πρωθυπουργού Albin Kurti και του υπουργού Εσωτερικών Xhelal Sveçla.
Η πρώτη φάση των κυρώσεων θα περιλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κονδυλίων της ΕΕ, τη διαδικασία απελευθέρωσης για τις βίζες, τη διαδικασία ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κονδύλια των ΗΠΑ και άλλα έργα που χρηματοδοτούνται από τη Δύση.
Η δεύτερη φάση θα ήταν η παθητική στάση των συμμάχων του Κοσσυφοπεδίου απέναντι στην εκστρατεία της Σερβίας για μη αναγνώριση του κράτους του Κοσσυφοπεδίου, μια αναδιοργάνωση της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας και μια μεγάλης κλίμακας μείωση του αμερικανικού στρατεύματος στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και ο αποκλεισμός του Κοσσυφοπέδιο από την οργάνωση ορισμένων διεθνών θεσμών.
Το έγγραφο προβλέπει επίσης μεμονωμένες κυρώσεις κατά του πρωθυπουργού Albin Kurti και του υπουργού Εσωτερικών Xhelal Sveçla, εάν η κατάσταση στο έδαφος επιδεινωθεί περαιτέρω. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κήρυξη των δύο αξιωματούχων non grata, «με το σκεπτικό ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη».
Το έγγραφο αναφέρει ότι «η διατλαντική κοινότητα έχει ζωτική ανάγκη να μην επιτρέψει μια κρίση πίσω από τις γραμμές επαφής με τη Ρωσία... με την πεποίθηση ότι τα προβλήματα θα προέρχονταν από την πλευρά της Σερβίας, μετά το γαλλογερμανικό σχέδιο, όπως το πιο πεισματάρικο και μη εποικοδομητικό κόμμα στο διάλογο».
Το κείμενο συνεχίζει, "κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία, με τις ενέργειές της, θα προωθούσε την ανασφάλεια και θα τροφοδοτούσε συγκρούσεις και κρίσεις".
Το κείμενο αναφέρει περαιτέρω ότι η διεθνής κοινότητα έχει ξεμείνει από υπομονή και απαιτεί "μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου: είναι εταίρος της διατλαντικής κοινότητας ή όχι;"
Το να είσαι συνεργάτης σημαίνει άνευ όρων εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων και «η παράλειψη σημαίνει συνέπειες» σύμφωνα με το κείμενο.
Εκτός από την κριτική στην τρέχουσα κυβέρνηση, το έγγραφο επικρίνει επίσης την αντιπολίτευση του Κοσσυφοπεδίου και τους κατηγορεί ότι "δεν κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον πραγματικό κίνδυνο για το Κοσσυφοπέδιο".
Το έγγραφο αναφέρει ότι η αντιπολίτευση πρέπει να βγει με ξεκάθαρη θέση εάν είναι υπέρ της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Κοσσυφοπεδίου στη διαδικασία διαλόγου.
«Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν το έκανε αυτό φέρνει δυσπιστία και προβάλλει οπορτουνισμό», αναφέρει το κείμενο.
Στο τέλος λέγεται ότι «αν το Κόσοβο δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, διακινδυνεύει το μέλλον».
Το Euronews Albania απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σχολιασμό, εάν γνωρίζει το έγγραφο και συμφωνεί με τέτοια πιθανά μέτρα.
Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε εικαζόμενες διαρροές εγγράφων, και ειδικότερα για κάτι που υποτίθεται ότι είναι έγγραφο τρίτης χώρας που σχετίζεται με υποτιθέμενες ενέργειες της ΕΕ».
Σχόλια