Το ΔΝΤ εγκρίνει τη συμφωνία των 100 εκατ. ευρώ για το Κόσοβο

Το ΔΝΤ εγκρίνει τη συμφωνία των 100 εκατ. ευρώ για το Κόσοβο

Το ΔΝΤ ενέκρινε συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ και RSF ύψους 61,95 εκατ. για τη στήριξη των οικονομικών πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου.

Το ΔΝΤ ανακοινώνει ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που λαμβάνει χρηματοδότηση.

Οι αρνητικοί όροι του εμπορίου επηρέασαν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η χαμηλή απορρόφηση των δημοσίων επενδύσεων και οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες συνέβαλαν επίσης στην ασθενέστερη ανάπτυξη.

Η αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών ζητημάτων, όπως το κλείσιμο των κενών υποδομών και διακυβέρνησης, η μείωση της εξάρτησης του Κοσσυφοπεδίου από τον άνθρακα και η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, παραμένουν ζωτικής σημασίας για να καταστεί η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη υψηλότερη και πιο πράσινη, αλλά και η μείωση της εξάρτησης από το Κοσσυφοπέδιο στις ροές της διασποράς.

Το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ στο πλαίσιο της προκαταρκτικής SBA θα μετριάσει την υλοποίηση των καθοδικών κινδύνων και θα στηρίξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής διακυβέρνησης και την τόνωση της ανάπτυξης.

Η συμφωνία θα επεκτείνει τον δημοσιονομικό χώρο του Κοσσυφοπεδίου για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τις προσπάθειες προσαρμογής, θα αξιοποιήσει συνέργειες με άλλη επίσημη υποστήριξη και θα βοηθήσει στον καταλύτη των ιδιωτικών επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου