Φρένο στο έργο Γιάννενα - Κακαβιά μετά από προσφυγή Δομικής Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕ.ΝΑ.

Φρένο στο έργο Γιάννενα - Κακαβιά μετά από προσφυγή Δομικής Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕ.ΝΑ.

Φρένο πριν ακόμα αρχίσει έρχεται να βάλει στον διαγωνισμό για την δημοπράτηση του έργου κατασκευής της επέκτασης της Ιονίας Οδού από τα Ιωάννινα έως την Κακαβιά, η θετική γνωμοδότηση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων για την προδικαστική προσφυγή που είχε καταθέσει η κοινοπραξία των εταιρειών Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕ.ΝΑ ΑΤΕΒΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Build η Αρχή συνεδρίασε στις 13 Απριλίου, με την απόφαση να εκδίδεται μόλις πριν από λίγες ημέρες, ορίζοντας ουσιαστικά ότι ακυρώνεται η διακήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού για την Επέκταση της Ιονίας Οδού. Σημειώνεται ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων είναι και οι μεγάλοι του κλάδου όπως Άβαξ, Άκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Ιντρακάτ, Μυτιληναίος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 310 εκατ. ευρώ και το μήκος του θα φτάσει τα 70 χιλιόμετρα.

Η διαδικασία προδικαστικής προσφυγής ξεκίνησε σύμφωνα με πηγές κοντά στην κοινοπραξία, δεδομένου ότι οι διαγωνισμοί που πραγματοποιούνται για τα οδικά έργα προκρίνουν μόνο τις κατασκευαστικές εταιρείες με πτυχίο μηχανικού 7ης τάξης, ενώ θεωρούν ότι οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες πραγματοποιούνται με φωτογραφικές διατάξεις. Εξηγούν ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα στην αναθέτουσα αρχή να επιβάλει όρους που αποκλείουν τις μικρότερες κατασκευαστικές από τέτοιου είδους έργα. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι παρόλ' αυτά οι διατάξεις που θα έπρεπε να αποτελούν εξαίρεση, αποτελούν πλέον τον κανόνα, και επί της ουσίας αποκλείουν τις ενώσεις μικρότερων εταιρειών με πτυχίο 6ης, από το να διεκδικήσουν ένα τέτοιο έργο.

Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού
Με τα νεότερα δεδομένα, η έγκριση της προδικαστικής προσφυγής από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων σηματοδοτεί την επαναπροκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Κατά τις ίδιες πηγές στο άρθρο 22 της διακήρυξης του διαγωνισμού, υφίστανται διατάξεις περί τεχνικής ικανότητας και εμπειρίας των συμμετεχουσών εταιρειών, όπου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκύπτουν «φωτογραφικοί όροι» που αποκλείουν την συμμετοχή κοινοπραξιών που απαρτίζονται από εταιρείες μικρότερου βεληνεκούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κοινοπραξία που προσέβαλε τη διακήρυξη, αμφισβήτησε ανάμεσα σε άλλους όρους της διακήρυξης και εκείνον που ζητούσε εμπειρία στην κατασκευή σιδηροδρόμων από τις υποψήφιες εταιρείες, προκειμένου να λάβουν το πρόκριμα για την κατασκευή οδικής αρτηρίας. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές ότι ο διαγωνισμός απέκλειε τη συσσώρευση εμπειρίας από εταιρείες με πτυχίο μηχανικού 6ης τάξης, ζητώντας σε περιπτώσεις σύστασης κοινοπραξιών, τουλάχιστον ένα από τα μέλη τους να κατέχει πτυχίο 7ης τάξης.

Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν είχε λογική, αφού μία κατασκευαστική που κατέχει πτυχίο 7ης τάξης θα μπορούσε να αναλάβει ανεξάρτητα το έργο, χωρίς να χρειαστεί να συμπράξει με άλλες σε ένωση εταιρειών. Από τα βασικά σημεία τα οποία ήρθε να προσβάλει η κοινοπραξία με την προδικαστική της προσφυγή, ήταν και η πρόβλεψη της διακήρυξης του διαγωνισμού ότι ακόμα και εάν μία κατασκευαστική που συμμετέχει σε ένωση εταιρειών έχει εκτελέσει 12 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου, που περιλαμβάνει γέφυρα 300 μέτρων και σήραγγα 500 μέτρων κατά την τελευταία δεκαετία αλλά και ένα δεύτερο μέλος έχει εμπειρία σε αυτοκινητόδρομο 20 χιλιομέτρων χωρίς γέφυρα ή σήραγγα, η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό δεν γίνεται αποδεκτή.

Η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ήταν για τις 14 Μαρτίου του 2023, ωστόσο οι υποψήφιοι ανάδοχοι υπέβαλαν αίτημα παροχής διευκρινήσεων για τα τεύχη δημοπράτησης, ζητώντας ταυτόχρονα την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προφορών τους, προκειμένου να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να τις προετοιμάσουν. Εν τέλει η παράταση δόθηκε για την κατάθεση προσφορών έως και τις 28 Μαρτίου και αποσφράγιση στις 30 του ίδιου μήνα. Προηγήθηκε ωστόσο η προδικαστική προσφυγή των Δομική Κρήτης-ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕ.ΝΑ. με την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να αναστέλλει την διαγωνιστική διαδικασία μέχρι την έκδοση απόφασης επί της προδικαστικής προσφυγής.

Αναδημοσίευση από καθημερινό newsletter Build

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου