Αλβανία: Η άνθηση του τουρισμού φέρνει στο προσκήνιο ελλείψεις και αδιέξοδα

Αλβανία: Η άνθηση του τουρισμού φέρνει στο προσκήνιο ελλείψεις και αδιέξοδα

Η Αλβανία βιώνει μια άνευ προηγουμένου τουριστική άνθηση, με 41% αύξηση στις αφίξεις ξένων πολιτών το πρώτο δίμηνο του 2024. Η φυσική ομορφιά, οι χαμηλές τιμές και η εισροή αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους φέρνουν πλήθος τουριστών, κυρίως backpackers, που τείνουν να ξοδεύουν λιγότερα.

Παράλληλα, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στην παραλιακή ζώνη.

Σύμφωνα με τις κρατήσεις, η άνθηση αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, εγείροντας ερωτήματα για την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί την εισροή, δεδομένης της εργασιακής κρίσης και της μετανάστευσης.

Επιπρόσθετα, οι υποδομές της χώρας υστερούν. Ο δρόμος Τιράνων-Δυρραχίου, κύρια αρτηρία που συνδέει ολόκληρη τη χώρα, είναι γεμάτος λακκούβες, ενώ η κατάσταση στους δευτερεύοντες δρόμους και στον δρόμο προς την Kruja δεν είναι καλύτερη.

Η κυβέρνηση εστιάζει στην ανάπτυξη του "ελίτ" τουρισμού στον Νότο, παραμελώντας τον "μαζικό" τουρισμό που κυριαρχεί σήμερα.

Αυτό δημιουργεί αδικία προς τους ντόπιους τουρίστες, οι οποίοι χρηματοδοτούν τις υποδομές μέσω φόρων, αλλά δεν τις απολαμβάνουν.

Η εστίαση στον "ελίτ" τουρισμό φέρνει τον κίνδυνο να χαθεί ο "μαζικός" τουρισμός, θέτοντας σε κίνδυνο την τουριστική εικόνα της χώρας.

Η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης στρατηγικής ανάπτυξης είναι απαραίτητες για να διατηρήσει η Αλβανία την θέση της ως τουριστικός προορισμός.

Η βελτίωση του οδικού δικτύου, ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων και η ίση μεταχείριση ντόπιων και ξένων τουριστών είναι ζωτικής σημασίας.

Εάν η χώρα αδυνατήσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, η άνθηση του τουρισμού μπορεί να μετατραπεί σε κατάρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου