Βούτσιτς: Δεν σκοπεύω να υπογράψω τίποτα στη συνάντηση με τον Κούρτι

Βούτσιτς: Δεν σκοπεύω να υπογράψω τίποτα στη συνάντηση με τον Κούρτι

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι «δεν σκοπεύει να υπογράψει τίποτα» στη συνάντηση της 18ης Μαρτίου με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι.

Σε ομιλία που απηύθυνε στους Σέρβους το απόγευμα της Πέμπτης, ο Βούτσιτς είπε ότι «δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο για το τι θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση» στις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου.

«Εμείς έχουμε καταθέσει την πρότασή μας, οι Αλβανοί τη δική τους. Δεν έχουμε λάβει ακόμη τίποτα από τις Βρυξέλλες και αυτό το έγγραφο δεν υπάρχει ακόμη», είπε ο Βούτσιτς.

Κούρτι και Βούτσιτς, με τη μεσολάβηση αξιωματούχων της ΕΕ, θα συναντηθούν το Σάββατο στην Οχρίδα στα Σκόπια, για να συζητήσουν την εφαρμογή ενός σχεδίου της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τους.

Σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, στις 27 Φεβρουαρίου, αποδέχθηκαν κατ' αρχήν το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου, το οποίο είναι γνωστό και ως Συμφωνία προς την ομαλοποίηση.

«Ομαλοποίηση είναι να έχουμε καλύτερες σχέσεις με τους Αλβανούς από ό,τι σήμερα, να λύνουμε αμέτρητα προβλήματα και να προσπαθούμε να ζούμε μαζί όσο το δυνατόν περισσότερο, και αν όχι - τότε ο ένας δίπλα στον άλλον», είπε.

«Να εργαστούμε για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, να οικοδομήσουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τηρήσουμε σθεναρά τις κόκκινες γραμμές μας. Δεν θα τα παρατήσω», είπε ο Βούτσιτς.

Νωρίτερα, είπε ότι η κόκκινη γραμμή για τη Σερβία είναι κάθε είδους επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου