Πως επιλέγονται τα κανάλια που τους επιβάλλονται πρόστιμα από το αλβανικό κράτος;

Πως επιλέγονται τα κανάλια που τους επιβάλλονται πρόστιμα από το αλβανικό κράτος;

Το δημοσιογραφικό δίκτυο «Safejournalists.net» αντέδρασε για τα πρόστιμα που επέβαλε η Αλβανική Γενική Διεύθυνση Φορολογίας στα κανάλια News24 και RTV Ora.

Σε δήλωσή τους τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι δημόσιοι λειτουργοί απειλούν τα ΜΜΕ, ενώ τα πρόστιμα έχουν έρθει ως τιμωρία για την κριτική στάση που τήρησαν τα ΜΜΕ προς την κυβέρνηση.

Σε αυτό το άρθρο αναφέρεται και γίνεται αναφορά στο άρθρο του BIRN και στο Balkan Insight.

Όπως δηλώνουν, μετά την απαρίθμηση των γεγονότων σχετικά με το πρόστιμο ως μια μορφή εκδίκησης κατά των δύο μέσων ενημέρωσης, οι Safe Journalists απευθύνθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Φόρων στην Αλβανία με την έκκληση να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στα πρόστιμα που επιβάλλονται στα επικριτικά μέσα ενημέρωσης.

«Ζητάμε από την εφορία να διευκρινίσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό τομέων υψηλού κινδύνου και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την επιλογή των μέσων ενημέρωσης για πρόστιμα και να γνωστοποιήσει τα ονόματα όλων των ΜΜΕ στα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα, καθώς και τα ποσά των προστίμων τους. Τονίζουμε επίσης τη σημασία της εγγύησης της αμεροληψίας και της μη διάκρισης έναντι των μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση, καθώς και του σεβασμού των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων να αναφέρουν θέματα δημοσίου συμφέροντος χωρίς φόβο αντιποίνων ή αντίποινων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πρώτη υπόθεση αφορά το RTV Ora, έναν τηλεοπτικό σταθμό με έδρα τα Τίρανα, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 33 εκατομμυρίων λεκ (285.654 ευρώ). Στις 3 Νοεμβρίου 2022, το Ειδικό Δικαστήριο για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα παρέπεμψε για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ylli Ndroqi, συμπεριλαμβανομένου του RTV Ora, το οποίο βρίσκεται υπό κρατική διοίκηση από το 2020 . Οι φορολογικοί επιθεωρητές πιστεύουν ότι δεν δήλωσε ότι ήταν φορολογική ιδιοκτησία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο διευθυντής του RTV Ora, Brahim Shima, δήλωσε για το BIRN Albania ότι το πρόστιμο είναι μια ακόμη προσπάθεια να κλείσει ο σταθμός.

Στη δεύτερη περίπτωση, στη Focus News, η εταιρεία που κατέχει το κανάλι News 24, μεταξύ άλλων διαδικτυακών και έντυπων μέσων, επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 20 εκατομμυρίων Lek (173 χιλιάδες ευρώ). Ο όμιλος Hysenbelliu, ο οποίος κατέχει το News24 και του επιβλήθηκε πρόστιμο, είπε στο BIRN ότι ήταν ένα από τα πολλά πρόστιμα που στόχευαν στις εταιρείες του και ισχυρίστηκε ότι στόχος ήταν να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης του. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ένα ξενοδοχείο που ανήκε στον όμιλο κατεδαφίστηκε από την κυβέρνηση, το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε κατασκευαστεί παράνομα.

Το ρεπορτάζ του Focus News, που είδε το BIRN, ανέφερε ότι οι φορολογικοί επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι οι μισθοί πληρώνονταν «κάτω από τον μέσο συντελεστή της αγοράς» για το συγκεκριμένο επάγγελμα και επομένως υπολόγισαν εκ νέου τις φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Ωστόσο, η έκθεση του Focus Media Group ανέφερε ότι δεν βρήκε κανένα ίχνος της εταιρείας να απασχολεί μη εγγεγραμμένους εργοδότες και κανένα ίχνος διπλής λογιστικής. Όμως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενους είχαν μισθούς «κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς για το συγκεκριμένο επάγγελμα».

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου του BIRN Albania, η Γενική Διεύθυνση Φόρων απάντησε στο αίτημά τους για σχολιασμό περιγράφοντας συνοπτικά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε. Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας, δρομολόγησαν σχέδιο για την καταπολέμηση της μισθολογικής παρατυπίας τον Δεκέμβριο του 2021. Προσδιόρισαν τους τομείς κινδύνου αναλύοντας τον μεγαλύτερο αριθμό οντοτήτων με εργαζομένους που δηλώθηκαν ότι έχουν κατώτατο μισθό ή απόκλιση από τον μέσο όρο του κλάδου. Από την ανάλυση αυτή, οι τρεις τομείς με τον υψηλότερο κίνδυνο προσδιορίστηκαν ως ο τομέας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Η εις βάθος ανάλυση της Διεύθυνσης Κινδύνων στόχευσε πέντε οντότητες στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και των επικοινωνιών, αλλά μόνο δύο μέσα ενημέρωσης έχουν δημόσια παραδεχτεί ότι στοχοποιούνται. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας δεν έχει διευκρινίσει ποια άλλα σημεία στοχοποιήθηκαν.

Η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας απάντησε στην κριτική των μέσων ενημέρωσης, λέγοντας ότι η επίθεση των μέσων ενημέρωσης της Focus Group κατά της φορολογικής αρχής και του Γενικού Διευθυντή ξεκίνησε αφού η φορολογική διοίκηση ζήτησε επανειλημμένα από τον όμιλο Hysenbelliu να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλισης υγείας για τους υπαλλήλους. Η Φορολογική Διοίκηση υποχρεούται να αντιμετωπίζει όλα τα υποκείμενα ισότιμα ενώπιον του νόμου, ακόμη και όταν συνδέονται με τα ΜΜΕ.

Το Δίκτυο Ασφαλών Δημοσιογράφων καλεί τη Γενική Διεύθυνση Φόρων στην Αλβανία να διασφαλίσει τη διαφάνεια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου