Αλβανός πρώην γενικός εισαγγελέας απέκτησε άσυλο από την Ιταλία

Αλβανός πρώην γενικός εισαγγελέας απέκτησε άσυλο από την Ιταλία

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Adriatik Llalla φέρεται να έλαβε πολιτικό άσυλο από την Ιταλία, σβήνοντας τις πιθανότητες έκδοσης μετά από αίτημα που κατέθεσε το ειδικό δικαστήριο της χώρας κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (SPAK).

Ο Llalla υπηρέτησε ως γενικός εισαγγελέας μεταξύ 2012 και 2017. Λίγο μετά από μια δημόσια διαμάχη με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλβανία Donald Lu, για την υποτιθέμενη παρέμβασή του στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, του απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του για λόγους διαφθοράς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν κινήσεις εναντίον του Llalla, αλλά είπε ότι η απόφαση ελήφθη με βάση την κοινή γνώμη και καταγγελίες για διαφθορά. Οι Αλβανοί εισαγγελείς άρχισαν να τον ανακρίνουν τον Μάρτιο του 2018 και εξέδωσαν διάταγμα κατάσχεσης ενός διαμερίσματος στο λιμάνι του Δυρραχίου και μιας έκτασης 22.000 τετραγωνικών μέτρων κοντά στα Τίρανα.

Στη συνέχεια, το 2021, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων επειδή δεν είχε δηλώσει την περιουσία του. Το εφετείο απέρριψε τις αρνήσεις του και επικύρωσε την ετυμηγορία.

Στη συνέχεια, ο Llalla εξαφανίστηκε και συνελήφθη στην Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2021 μετά από συνεργασία μεταξύ των αλβανικών και ιταλικών αρχών και της Interpol. Η αλβανική αστυνομία είπε ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες για την έκδοσή του στην Αλβανία.

Στη συνέχεια ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, δηλώνοντας ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είχαν πολιτικά κίνητρα. Η απόφαση εξετάστηκε από το Δικαστήριο της Ρώμης αφού ο Llalla υπέβαλε το αίτημα, εκπροσωπούμενος από τη δικηγόρο Ada Mahmutaj.

Το Ιταλικό Εφετείο εξέφρασε αμφιβολίες για την εγκυρότητα της προηγούμενης ποινής του και αναφέρθηκε σε μια υποτιθέμενη «ανίατη» κατάσταση υγείας που ισχυρίζεται ο Llalla. Για το λόγο αυτό, είπαν ότι δεν πρέπει να επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

Αντίγραφο της πρώτης σελίδας της απόφασης του εφετείου, αναφέρει ότι «το εφετείο της Ρώμης διέταξε την αποφυλάκιση του προαναφερθέντος προσώπου εάν δεν κρατηθεί για άλλους λόγους».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου