Διάβημα αλβανικού ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Μετανάστευσης

Διάβημα αλβανικού ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Μετανάστευσης

Η Αλβανία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον Βρετανό πρεσβευτή μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, αναφορικά με Αλβανούς παράτυπους μετανάστες, με το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι ο Βρετανός υπουργός χρησιμοποίησε «ρητορική μίσους».

Πέρσι καταγράφηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των Αλβανών που προσπαθούσαν να φτάσουν με μικρά σκάφη στις βρετανικές ακτές.

Ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί λένε ότι οι μετανάστες από την Αλβανία (χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέλος του ΝΑΤΟ) δεν κινδυνεύουν με διώξεις στη χώρα τους, αλλά μεταναστεύουν για οικονομικούς λόγους.

Η διπλωματική νότα των Τιράνων ήρθε μετά τη δημοσίευση στο Facebook, στις 13 Ιανουαρίου, ενός βίντεο, όταν ο Τζένρικ επισκέφτηκε κέντρο μεταναστών προς απέλαση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Βρετανός υπουργός επαίνεσε το προσωπικό εκεί για τη δουλειά του «να εντοπίζει Αλβανούς, να τους συλλαμβάνει, να τους βάζει σε λεωφορεία, να τους πηγαίνει στο αεροδρόμιο και να τους στέλνει πίσω στα Τίρανα».

Η ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «αυτή η ρητορική μίσους και διακρίσεων» πρέπει να αποφεύγεται. «Μέσω αυτής της νότας το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες δηλώσεις με ρητορική διακρίσεων κατά Αλβανών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι Αλβανοί αποτελούσαν το 42% των ανθρώπων που κατευθύνθηκαν στη Βρετανία χρησιμοποιώντας μικρά σκάφη στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου του 2022, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε δηλώσει πως ένα σχόλιο της βρετανικής κυβέρνησης που ξεχωρίζει μια κοινότητα «ακούγεται περισσότερο σαν ουρλιαχτά από τρελοκομείο».

Ο Ράμα και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στα μέσα Δεκεμβρίου για το ίδιο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρετανός Υπουργός: Αγωνιζόμαστε για την απομάκρυνση των Αλβανών από τη χώρα

Σε ανάρτηση στο Twitter ο Βρετανός Υπουργός Επικράτειας και υπεύθυνος Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε πως οι αρχές παλεύουν ασταμάτητα για να απομακρύνουν τους Αλβανούς λαθρομετανάστες από την Με...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου