Βούτσιτς: Κανένας δεν φοβήθηκε τους Αλβανούς

Βούτσιτς: Κανένας δεν φοβήθηκε τους Αλβανούς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς παραχώρησε μια συνέντευξη στο TV PRVA του Βελιγραδίου, όπου στο επίκεντρο ήταν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο πριν και μετά την επίλυση του ζητήματος του οδοφράγματος. Ο Βούτσιτς δεν έδειξε δόσεις ικανοποίησης για όσα είχαν επιτευχθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν φοβήθηκε τους Αλβανούς και ότι δεν ελέγχουν πλέον τον βορρά.

«Πολεμήσαμε για να σώσουμε τον λαό μας στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν ξεκίνησε χθες. Ετοιμάζεται εδώ και χρόνια και εδώ και χρόνια κάποιος υποτιμά την κατάσταση του σερβικού πνεύματος στο Κοσσυφοπέδιο. Ακόμα και απόψε παίζουν και νομίζουν ότι δεν το ξέρω αυτό. Προκαλούν επίτηδες τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν δύναμη στο βορρά. Κανείς δεν φοβήθηκε τους Αλβανούς», είπε ο Βούτσιτς.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος χλεύασε τους διεθνείς που θεωρούσαν τα οδοφράγματα ως μέσο πολιτικού πολέμου. Ο Βούτσιτς λέει ότι είναι φίλος του Ράμα, οπότε του κάνει μια ερώτηση.

«Ο Έντι Ράμα λέει ότι είναι κυνισμός ότι τα οδοφράγματα ανακηρύχθηκαν νόμιμο μέσο πολιτικού αγώνα. Είναι φίλος μου, αλλά επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω Έντι: «Πώς η δολοφονία των Μακεδόνων αστυνομικών έγινε νόμιμος στόχος του πολιτικού πολέμου; Μετά μπήκαν στην κυβέρνηση. Αλλά οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο δεν έχουν το δικαίωμα να τρώνε ψωμί. Οι άνθρωποι δεν είναι ανόητοι. Μην υποτιμάτε τον σερβικό λαό», είπε ο Βούτσιτς.

Στη συνέχεια αποκάλεσε τον Κούρτι διάδοχο του Ενβέρ Χότζα.

«Ξέρεις τι κάνουν οι 6 οβίδες; Μας πήρε μόνο 30 λεπτά για να καθαρίσουμε ολόκληρη τη βάση τους. Και δεν είχαμε 6, αλλά 18. Δεν ήξερα για τα οδοφράγματα νωρίτερα. Τους το είπα στα μάτια τους. Η δουλειά μου είναι να είμαι με τους ανθρώπους μου», είπε.

«Στη χώρα μας το 89% ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Οι Σέρβοι δεν είχαν ποτέ περισσότερο κίνητρο. Ποτέ δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί καλοί άνθρωποι έτοιμοι να πολεμήσουν για τη Σερβία. Το 90% της χωροφυλακής ήταν έτοιμη σε ένα βράδυ. Το 98% των Σέρβων από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου υποστήριξε τα οδοφράγματα. Ο κόσμος είχε βαρεθεί. Κρατήσαμε την ειρήνη, προς το παρόν. Θα το διατηρήσουμε στο μέλλον», τόνισε ο Βούτσιτς.

«Δεν διστάζω να πω την αλήθεια. Αυτό ανησυχεί όλους, γιατί παίξαμε σκάκι με ακρίβεια, αλλά παίξαμε σκληρά. Πάντα θα παίζουμε δυνατά. Κάλυψαν όλα τα αιτήματά μας. Αυτά που ήταν ρεαλιστικά τα εκπλήρωσαν. Η ουσία είναι ότι οι Σέρβοι δεν μπορούσαν πλέον να ανεχθούν την καταπίεση. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο κάποιος από τους Σέρβους να είχε όπλα. Υπήρχαν αγωνιστές της ελευθερίας στα οδοφράγματα», είπε ο Βούτσιτς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου