Απαισιόδοξος ο Βούτσιτς για την αυριανή συνάντηση με τον Κούρτι στις Βρυξέλλες

Απαισιόδοξος ο Βούτσιτς για την αυριανή συνάντηση με τον Κούρτι στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τη συνάντηση της 21ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αλλά πηγαίνω για να μην δώσω λόγους να κατηγορηθεί η Σερβία ότι δεν θέλει να κάνει τίποτα», είπε ο Βούτσιτς στις 20 Νοεμβρίου σε συνέντευξή του.

Ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και επανέλαβε τους όρους της Σερβίας για τη σύσταση του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία και την ακύρωση της απόφασης για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Γιαρπαρίμ Κριεζίου, δήλωσε στο Radio Free Europe ότι ο Κούρτι ταξιδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ η συνάντηση με τον Βούτσιτς θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Η συνάντηση των κομμάτων αναμένεται να γίνει την ημέρα που σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα ξεκινήσει η υλοποίηση της δεύτερης φάσης για την επαναταξινόμηση των αυτοκινήτων με παράνομες σερβικές πινακίδες, η οποία προβλέπει πρόστιμο 150 ευρώ.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου αρχίσουν να τιμωρούν τους οδηγούς που δεν έχουν τακτοποιήσει τα αυτοκίνητά τους, ο Βούτσιτς είπε ότι οι Σέρβοι «δεν θα το δεχτούν».

Όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδράσει η Σερβία εάν οι Ειδικές Μονάδες της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου συμμετάσχουν στην εφαρμογή της απόφασης, ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε: «Τότε θα έχουμε κόλαση στο έδαφος, γιατί οι Ειδικές Μονάδες του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν καμία σχέση στο βορρά του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Βούτσιτς είπε ότι ελπίζει να μην υπάρξει ένοπλη σύγκρουση.

«Αλλά δεν εξαρτάται πλέον από εμάς. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε», είπε και πρόσθεσε ότι η ειρήνη εξαρτάται από την πίεση της διεθνούς κοινότητας στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, η μόνη πίστη που έχει είναι στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να επιλύσουν την κρίση.

«Όσον αφορά τους άλλους, τους Γερμανούς και άλλους, δεν τους εμπιστεύομαι με τίποτα για το Κόσοβο», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου