Μέτωπο καταιγίδας 900 χλμ πλήττει το Ιόνιο - Υδροστρόβιλος στην Ηγουμενίτσα

Μέτωπο καταιγίδας 900 χλμ πλήττει το Ιόνιο - Υδροστρόβιλος στην Ηγουμενίτσα

Με σφοδρότητα αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας η κακοκαιρία ΕVA που ήδη έχει φτάσει στο Ιόνιο και σε περιοχές της Ηπείρου. Οι αρχές βρίσκονται σε μέγιστο συναγερμό, ενώ κλειστά θα παραμείνουν αύριο Κυριακή (5/11) τα καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Έχει επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου για ανοικτού τύπου πλοία από και προς την Κέρκυρα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η ΕΜΥ εξέδωσε σήμερα και νέο δελτίο με το οποίο προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ ενδεικτική της σφοδρότητας με την οποία θα πλήξει η EVA περιοχές της Ελλάδας, είναι η ανακοίνωση του meteo, στην οποία αναφέρεται ότι το μέτωπο καταιγίδων της κακοκαιρίας έχει μήκος 900 χιλιόμετρα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι τα μεγάλα ύψη βροχής, οι μεγάλες ραγδαιότητες και η μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σύμφωνα με νεότερη Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού από την ΕΜΥ, η κακοκαιρία εκτός από το Ιόνιο επηρεάζει και την Ήπειρο, επηρεάζει και τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της κακοκαιρίας EVA ενώ η ΓΓΠΠ έστειλε μήνυμα μέσω του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, την Ήπειρο, το Νότιο Ιόνιο και τη Μεσσηνία καλώντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις.

Το ίδιο μήνυμα έχει ήδη σταλεί στους κατοίκους του βόρειου Ιουνίου και της περιφέρειας Ηπείρου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Στην Ηγουμενίτσα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σχηματίστηκε υδροστρόβιλος.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, σήμερα έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και ενδεχομένως στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Κατά το δεύτερο 12ωρο της Κυριακής τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στη Μακεδονία, στα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και στην Κρήτη.

Όσον αφορά στον πενταβάθμιο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI) του meteo, το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο και Κατηγορίας 4 την Κυριακή.

Ειδικότερα στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ριπαίους ανέμους και ενδεχομένως τοπικές χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν τη νύχτα προς Κυριακή. Έντονα κατά περιόδους φαινόμενα αναμένεται να εκδηλώνονται μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου