Η αποστολή «καλής θελήσεως» του Ερντογάν

Η αποστολή «καλής θελήσεως» του Ερντογάν

Το ότι οι προκλήσεις είναι σύμφυτες με την εθνική στρατηγική της Τουρκίας και ρίχνουν λάδι στη φωτιά των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων εδώ και 99 χρόνια, είναι γεγονός ιστορικά αποδεδειγμένο και, ως εκ τούτου, αναμφισβήτητο.

Γι’ αυτό όσες χειρονομίες καλής θέλησης και να κάνουμε εμείς στην Εξωτερική πολιτική μας (αρχής γενομένης εκείνης του Ελευθερίου Βενιζέλου, που πρότεινε στη σουηδική Επιτροπή το 1934 τον Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης) πάνε… εις μάτην.

”Ο Τούρκος φίλος δεν πιάνεται”, όπως λέει μια λαϊκή παροιμία. Κι αυτό φροντίζουν καθημερινά να το δικαιώνουν οι πρώην και νυν Αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους με πρώτους απ’ όλους τους ανήκοντες στην τετράδα Ερντογάν-Ακάρ-Τσαβούσογλου-Μπαχτσελί, με ”εξαπτέρυγα” τους απόστρατους στρατιωτικούς τους συμβούλους και τους γεωπολιτικούς αναλυτές που δίνουν αβέρτα χοληφόρες συνεντεύξεις κατά της Ελλάδας στα ΜΜΕ της Τουρκίας.

Της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ”δάσκαλο” υποκριτικής και στρεψοδικίας, αφού — μετά τα μαθήματα ανθρωπισμού που παρέδωσε στην Ελλάδα με αφορμή την… ”απανθρωπιά” της προς τους Θρακιώτες μειονοτικούς και τους μετανάστες — ανέστρεψε εκ νέου την πραγματικότητα και την κατηγόρησε εσχάτως για ”προκλητικές ενέργειες” στο Αιγαίο, ”αυξανόμενες” και ”απαράδεκτες”!!!

Ανέστρεψε την πραγματικότητα και στην περίπτωση της Κύπρου, όταν τον Οκτώβριο του ’19 — δια της επιστολής που επέδωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στα ΗΕ πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου — τόλμησε να μιλήσει για ”εθνοκάθαρση” των Τουρκοκυπρίων μεταξύ 1963 και 1974 (ενώ σ’ αυτήν προέβη η Τουρκία το ’74), με αφορμή τα γεγονότα της Κοφίνου (1967) και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή στη Κύπρο, μετά το δριμύ κατηγορώ Μητσοτάκη στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα το Κυπριακό.

– Κοίτα ποιος μιλάει για ανθρωπισμό και προκλήσεις!!!, σας ακούω να λέτε με συγκρατημένο θυμό. Κοίτα ποιος μιλάει για ”δίκαιο κόσμο”!!! (σ.σ ”Baha Adil Bir Dünya Mümkün”, τον αποκαλεί στο βιβλίο του ο Ταγίπ Ερντογάν, όπου μιλάει για το όραμα του για την Τουρκία μετά το 2023. Το όραμα που τη θέλει να είναι ”μια από τις 10 ισχυρότερες, σε κάθε πεδίο, χώρες του πλανήτη).

Κι εγώ σπεύδω να συμμεριστώ την οργή σας επιβεβαιώνοντας τις χωρίς τέλος τουρκικές προκλήσεις στη σύγχρονη ιστορία: την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο με κωδική ονομασία ”Αττίλας 1&2” (1974), την τουρκική εισβολή στη Συρία με κωδικό παραπλάνησης το “Πηγή Ειρήνης”(1919 ) και τη εισβολή στο Βόρειο Ιράκ (Ιρακινό Κουρδιστάν, 1920).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνέχεια των αξέχαστων για την αγριότητά τους γενοκτονικών εγκλημάτων της Τουρκίας σε βάρος των Αρμενίων (1915), των Ελλήνων του Πόντου (1919), των Ασσυρίων (1933) και των Κούρδων Γεζίντι (2014).

Με δεδομένα αυτά, μόνο σαν θράσος απύθμενο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις τελευταίες κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για… ”προκλητικές ενέργειες” της χώρας μας, ”αυξανόμενες” και ”απαράδεκτες”, όπως τις χαρακτήρισε.

Πολύ περισσότερο όταν τις συγκεκριμενοποίησε κάνοντας λόγο για ”παραβιάσεις” από ελληνικής πλευράς των… ”τουρκικών” χωρικών υδάτων (ενώ είναι ΕΧΥ της ελληνικής επικράτειας στο Αιγαίο με όριο 6 νμ) και του… ”τουρκικού” εναέριου χώρου (ο οποίος είναι ελληνικός εκτεινόμενος στα 10 και όχι 6 μίλια όπως τον λογαριάζει η Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκοντας να επιβάλει τετελεσμένα).

Ο Ερντογάν που μας εγκαλεί για προκλήσεις τη στιγμή που προβαίνει ο ίδιος σ’ αυτές σε βάρος μας, αφού έγιναν βίωμα των Ελλήνων οι κλιμακούμενες τουρκικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά και (περιοδικά) από ερευνητικά-γεωτρύπανα (σαν το ”Abdulhamid Han” το οποίο ξεκίνησε ήδη δοκιμές πριν την έξοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο) και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας (FIR Αθηνών) από τουρκικά μαχητικά και drones, τα οποία κάνουν καθημερινά πτήσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας..

Πίσω απ’ την ίδια ρότα παραλογισμού του Ταγίπ Ερντογάν έχει στοιχηθεί και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος (από βήματος του ΣΕΑΤ) έκανε νέες εμπρηστικές δηλώσεις εκτοξεύοντας ομοβροντία κατηγοριών που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών μας, δηλαδή την ελληνική κυριαρχία στην νησιωτική επικράτεια του Αιγαίου.

Σε συνέντευξη στο TRT, μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε και το ζήτημα διαφοράς εναέριου χώρου–ΕΧΥ της χώρας μας λέγοντας ότι ”δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητά εναέριο χώρο 10 μιλίων” (σ.σ Η Τουρκία δεν ψήφισε τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), 1973-1982 και έχει το θράσος να μιλάει για ”δίκαιο”)…

Και επειδή οι προκλήσεις της γείτονος αυξάνονται επικίνδυνα εν μέσω του θέρους και μπορεί να κορυφωθούν απρόσμενα ως την ημέρα της επετείου της β’ εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο το ’74 (14 Αυγούστου), δεν αποκλείω η τελευταία έξαρση επιθετικότητάς της σε βάρος μας να μη γίνεται τυχαία, αλλά για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης μέσα και έξω από την Τουρκία μετά την δημοσιοποίηση άλλης μια απόδειξης για την υποστήριξη της τελευταίας στην ισλαμοφασιστική τρομοκρατία.

Απόδειξης που έφερε πρόσφατα στο φως το παρατηρητήριο ”Nordic Monitor” με αφορμή την απελευθέρωση της 30χρονης Ρωσίδας τζιχαντίστριας Aysha Rzaeva (η οποία καταζητείται απ’ την Interpol ως ως μέλος του ISIS) με απόφαση των τουρκικών δικαστηρίων, που ”χορεύουν” στο ρυθμό των επιθυμιών του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας.

Σ’ αυτήν την υπόγεια παρέμβαση στην Τουρκική Δικαιοσύνη της ισλαμιστικής κυβέρνησης υπέρ των υπόπτων ως μέλη του ISIS, που αποκάλυψε το ”Nordic Monitor”, πιστεύω πως κρύβεται η αιτία της τελευταίας ανθελληνικής έξαρσης του Ταγίπ Ερντογάν και μελών της κυβέρνησής του κατά της Ελλάδας.

Αποκάλυψη που ”δένει” αποδεικτικά με τα λόγια του Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος είχε πει προ μηνός ότι από 2.438 άτομα που συνέλαβε η τουρκική Αστυνομία ως ύποπτα στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης (μεταξύ των οποίων και 38 ύποπτα για συσχετισμό με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK), τα 487 (20%) απ’ αυτά μόνο φυλακίστηκαν.

Και αφού δεν θέλησε να δώσει εξηγήσεις για τους υπόλοιπους, το πιθανότερο είναι να κυκλοφορούν ελεύθεροι — στην Τουρκία, τη Συρία ή όπου αλλού — μέλη του ISIS, αφού έπαψαν να θεωρούνται ύποπτα μετά την πρώτη ακροαματική διαδικασία.

Ο Ερντογάν φυσικά και η κυβέρνησή του κάνουν τα στραβά μάτια, μιας και η παρουσία τους διευκολύνει την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών να πάρει τις πληροφορίες που ήθελε για να τις χρησιμοποιήσει αργότερα με αφορμή την επόμενη τουρκική εισβολή στη Συρία.

Αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτό; Οι ξένοι έχουν τα ενεργειακά στο κεφάλι τους και τα εσωτερικά τους. Έτσι οι Τούρκοι βγήκαν εξ αρχής κερδισμένοι σε κάθε περίπτωση, αφού μπήκαν με φόρα στη Συρία με τις πλάτες των Αμερικανών (οι οποίοι θυσίασαν τους συμμάχους τους Κούρδους για χάρη τους αφήνοντάς τους να σαρωθούν απ’ την ”Πηγή Ειρήνης” των Τούρκων) και ετοιμάζονται ανενόχλητοι να το ξανακάνουν στον κατάλληλο χρόνο.

Πείσμονες και εκδικητικοί ήταν πάντα οι Τούρκοι, κι ας μιλάει για ”δίκαιο κόσμο” ο Ταγίπ Ερντογάν σε βιβλίο του. Η αλήθεια των χαρακτηρισμών καθρεφτίζεται στα απειλητικά λόγια του Αντιπροέδρου του Φουάτ Οκτάι από την τελευταία συνέντευξή του στη Μιλιέτ όπου ”σημάδευε” απειλητικά τα νησιά μας.

— […] Η Τουρκία κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια..[…] Είτε τα (ελληνικά) νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν είτε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους. Ως Τουρκία, θα το κάνουμε αυτό. Θα τα αμφισβητήσουμε, όπου και αν πάει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας…

– Si vis pacem, para bellum (Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο), έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι.

Και νομίζω πως είχαν δίκιο… Έπειτα, και σ’ αυτό το ενδεχόμενο ακόμα, δεν έχουμε λόγο νομίζω να ανησυχούμε όσο κι αν υπολοιπόμαστε των Τούρκων αριθμητικά.

Η δύναμη στον αέρα των ελληνικών φτερών είναι ασυναγώνιστη δεδομένης και της εξοπλιστικής αναβάθμισης της Πολεμικής Αεροπορίας. Ως εκ τούτου, με αναγνωρισμένους διεθνώς πιλότους που μετατρέπουν σε stealth ακόμα και τα F16 και με σύστημα που ”τυφλώνει” τα τουρκικά drones, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα!!!

Κρηνιώ Καλογερίδου, militaire.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου