Με αυξημένο επιτόκιο η Τράπεζα της Αλβανίας και τον πληθωρισμό να καλπάζει

Με αυξημένο επιτόκιο η Τράπεζα της Αλβανίας και τον πληθωρισμό να καλπάζει

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει ο πληθωρισμός στην Αλβανία όλο το 2022. Αυτό δήλωσε στα ΜΜΕ ο διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας Γκεντς Σέικο.

Ο Σέικο είπε ότι το Εποπτικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Αλβανίας αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο κατά 0,5%. Ο Σέικο είπε, ακόμη, ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προσθέτοντας ότι υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα.

«Οι τιμές στις παγκόσμιες αγορές αυξάνονται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. Ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί αυτό το δεύτερο 6μηνο. Θα ομαλοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική για να διατηρήσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο το 2024, αλλά οι προβλέψεις επικαιροποιούνται ανάλογα με την κατάσταση. Τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού είναι ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία της χώρας. Η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει θετική μεσοπρόθεσμα Η σταθεροποίηση των τιμών στην ξένη αγορά θα μειώσει την πίεση στον πληθωρισμό στη χώρα .Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει στο 3% το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το Εποπτικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Αλβανίας αποφάσισε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,5% από το επίπεδο του 1,25% στο 1,75%. Να αυξηθεί το επιτόκιο καταθέσεων μίας ημέρας κατά 0,5%», δήλωσε ο Σέικο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου