Οι κτηνοτρόφοι της Αλβανίας αντιμέτωποι με πρωτόγνωρη κρίση

Οι κτηνοτρόφοι της Αλβανίας αντιμέτωποι με πρωτόγνωρη κρίση

Οι Αλβανοί πληρώνουν επί του παρόντος την υψηλότερη τιμή για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τη ζήτηση να αυξάνεται σε ετήσια βάση, ενώ ο αριθμός των ζώων μειώνεται ραγδαία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στη βιομηχανία.

Επί του παρόντος, ένα λίτρο γάλακτος πωλείται για περίπου 131 λεκ (1,1 ευρώ), σημαντικά υψηλότερα από το Κόσοβο(119 λεκ), τη Σερβία (102 λεκ) και το Μαυροβούνιο (100 λεκ). Η τιμή είναι ακόμη χαμηλότερη σε χώρες της ΕΕ όπως η Ουγγαρία (79 λεκ) και η Πολωνία (72 λεκ), σύμφωνα με στοιχεία της Numbeo.

Άλλα βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί, έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες.

Μέρος αυτής της αύξησης μπορεί να αποδοθεί στο αυξημένο κόστος πρώτων υλών καθώς οι αλβανικές φάρμες εισάγουν σχεδόν τα πάντα από το εξωτερικό. Οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν κατά 50% μόνο φέτος, κυρίως λόγω των ελλείψεων σε σιτηρά και δημητριακά που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αγρότες που δεν επιδοτούνται από το κράτος χρειάστηκε να αυξήσουν την τιμή πώλησής τους κατά 30% περίπου, ενώ τα εργοστάσια αύξησαν το κόστος τους με παρόμοιο ρυθμό.

Όμως, καθώς οι Αλβανοί αγρότες αγωνίζονται, οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 18% τους πρώτους πέντε μήνες του 2022. Τα τελευταία τρία χρόνια, αυτό αυξήθηκε κατά 27% συνολικά, με αξία 38,8 εκατ. ευρώ.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εισαγόμενου γάλακτος από τη Σερβία, που αντιπροσωπεύει το 25% της αύξησης.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο ζήτημα εκτός από την αύξηση του κόστους και τον ανταγωνισμό με φθηνότερα, ξένα προϊόντα. Τα ζώα μειώνονται ραγδαία. Πολλές μικρές επιχειρήσεις κλείνουν καθώς γίνονται οικονομικά μη βιώσιμες και ζητήματα όπως η μετανάστευση και η εσωτερική μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ο αριθμός των βοοειδών το 2020 ήταν 362.583, μείωση σχεδόν 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι κατσίκες μειώθηκαν επίσης κατά σχεδόν 11%.

Αυτό αντιστοιχεί στη μείωση της ποσότητας γάλακτος που συλλέχθηκε το 2020, η οποία μειώθηκε σχεδόν κατά 15%.

Συνολικά, τα στοιχεία του INSTAT αναφέρουν ότι υπήρξε μείωση των ζώων συνολικά κατά 20% το 2021, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το 2022.

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας Έντμοντ Παναρίτη δήλωσε ότι το υψηλό κόστος του γάλακτος συνδέεται άμεσα με τη μείωση των αγελάδων. Κατηγόρησε την έλλειψη οικονομικής στήριξης για τους αγρότες και τους υψηλούς φόρους για τους παραγωγούς για την όξυνση του προβλήματος.

Στις 6 Ιουνίου, η τιμή των αλβανικών γαλακτοκομικών προϊόντων ανέβηκε παντού και σε όλα τα καταστήματα λιανικής. Περίπου 55 είδη αυξήθηκαν σε τιμές μεταξύ 10 και 50%, σύμφωνα με μια λίστα προϊόντων από ένα μεγάλο εργοστάσιο. Ήταν η τέταρτη προγραμματισμένη αύξηση τιμών το 2022.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου