Ράμα: Η βοήθεια της Ελλάδας στην κατάσβεση της νήσου Σάσων δεν μας καθιστά αξιολύπητους

Ράμα: Η βοήθεια της Ελλάδας στην κατάσβεση της νήσου Σάσων δεν μας καθιστά αξιολύπητους

Ο Έντι Ράμα πραγματοποίησε κοινή διάσκεψη με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης έγινε λόγος για τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική προστασία, όπου όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμβάλλουν για να βοηθήσουν τις γειτονικές χώρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι βοήθεια μπορεί να δοθεί στις γειτονικές χώρες από την Αλβανία εφόσον δεν έχει τις απαραίτητες δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις καταστροφές εντός της χώρας, ο Ράμα απάντησε ότι η κατάσταση που επικράτησε εξαιτίας πυρκαγιάς στη νήσο Σάσων δεν τους καθιστά αξιολύπητους, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ζητούν βοήθεια η μία από την άλλη σε τέτοιες καταστάσεις.

Δημοσιογράφος: Τι μπορεί να προσφέρει η Αλβανία αφού χρειάστηκε η επέμβαση της Ελλάδας για να σβηστεί η φωτιά στη νήσο Σάσων;

Ράμα: Αυτός ο μηχανισμός δημιουργήθηκε από χώρες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν κρίσιμες στιγμές. Όταν μιλάμε για φωτιά ότι κάποιος έρχεται και μας βοηθάει, δεν είναι για να θεωρούμαστε αξιολύπητοι γιατί αυτό κάνουν και όλες οι πιο ισχυρές χώρες. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ πιο σοβαρές πυρκαγιές από εμάς, όπως και οι άλλες χώρες και τις αντιμετωπίζουμε μέσω αυτού του μηχανισμού. Αυτό δεν είναι επειδή το θέλουμε ή επειδή το θυμόμαστε τώρα, αλλά λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχουμε κάνει. Η Αλβανία έχει τις παραμέτρους να γίνει μέρος αυτού του μηχανισμού. Αυτό γίνεται απόρρητα γιατί δεν υπάρχουν εξελίξεις για να γίνει είδηση. Σήμερα ο διευθυντής θα επισκεφθεί το κέντρο επειγόντων περιστατικών. Έχουμε δουλέψει σκληρά για αυτό, αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης.

Γιάνεζ Λέναρτσιτς: Θυμάστε ότι πέρυσι το καλοκαίρι η Αλβανία αντιμετώπισε τόσες πυρκαγιές όσες οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Μεσόγειο. Η Αλβανία ζήτησε βοήθεια από χώρες της ΕΕ. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ υπάρχει και λειτουργεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου