Επίσκεψη Σολτς στην Αλβανία τον Ιούνιο

Επίσκεψη Σολτς στην Αλβανία τον Ιούνιο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει στα Δυτικά Βαλκάνια πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο μήνα, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η περιοχή ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ - Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία - έχουν εμπλακεί στην πολυετή διαδικασία μεταρρυθμίσεων», είπε ο Σολτς σε βουλευτές στο Βερολίνο την Πέμπτη.

«Το να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας απέναντί τους δεν είναι μόνο θέμα αξιοπιστίας μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ενσωμάτωσή τους είναι επίσης προς τα στρατηγικά μας συμφέροντα» είπε, επισημαίνοντας την επιρροή ξένων δυνάμεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ο Σολτς ζήτησε τον Απρίλιο να επιταχυνθούν οι προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ εν μέσω μιας «νέας εποχής» στον απόηχο της ρωσικής κατοχής της Ουκρανίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής στη Σλοβενία επανέλαβαν απλώς τη «δέσμευσή τους στη διαδικασία διεύρυνσης» σε μια δήλωση που απογοήτευσε έξι υποψηφίους της ΕΕ που ήλπιζαν σε μια συγκεκριμένη προθεσμία.

Η Γερμανική Καγκελαρία δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου