Ο πρωτογενής πλούτος των Αλβανών αφορά κυρίως ακίνητα

Ο πρωτογενής πλούτος των Αλβανών αφορά κυρίως ακίνητα

Η μέση αλβανική οικογένεια έχει περιουσιακά στοιχεία και περιουσία ύψους 71.357 ευρώ, που αποδίδονται κυρίως σε ακίνητα, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Αλβανίας.

Η έρευνα χώρισε τον πλούτο σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, επιχειρήσεις, οχήματα και τιμαλφή, και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όπως τρεχούμενους λογαριασμούς και ταμιευτήριο, συντάξεις και χρήματα που οφείλονται ως χρέη.

Αυτός ο μέσος όρος είναι κάπως παραπλανητικός, ωστόσο, καθώς το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ μια «χούφτα» ανθρώπων κατέχει τεράστια ποσά πλούτου και περιουσίας σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό. Ενώ ο μέσος όρος ήταν πάνω από 71.000 ευρώ, ο διάμεσος ήταν μόλις 47.800 ευρώ. Αυτή η χαμηλότερη διάμεσος καταδεικνύει την ανισότητα όσον αφορά την κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου.

Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία που κατείχαν Αλβανοί ήταν δεσμευμένα σε ακίνητα, αντιπροσωπεύοντας το 93% του συνόλου. Στο πλαίσιο αυτό, η κύρια κατοικία αντιπροσωπεύει το 80% με αξία περίπου 43 εκατ. ευρώ. Ένα επιπλέον 93% των Αλβανών κατέχει το σπίτι του, είτε εξ ολοκλήρου είτε μέσω υποθήκης.

Όσον αφορά τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% του πλούτου των Αλβανών. Περίπου το 10% έχει τρεχούμενους λογαριασμούς, το 7% έχει λογαριασμούς ταμιευτηρίου και μόνο λίγοι έχουν συνταξιοδοτικά ταμεία ή κρατικούς τίτλους.

Επίσης μια πρόσφατη μελέτη της τράπεζας διαπίστωσε επίσης ότι οι Αλβανοί έχουν ελάχιστες γνώσεις για χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τίτλους.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς Αλβανούς μπορούσαν να αναγνωρίσουν τουλάχιστον πέντε χρηματοοικονομικά προϊόντα, σε σύγκριση με το 83% παγκοσμίως και το 86% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Λιγότερο από το 40% χρησιμοποίησε ένα χρηματοοικονομικό προϊόν το τελευταίο έτος, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι λίγο κάτω από το 50%.

Όσον αφορά τα δάνεια, οι Αλβανοί προτιμούν να στραφούν σε φίλους και συγγενείς για να δανειστούν χρήματα αντί για το τραπεζικό σύστημα, με το 33% να ακολουθεί αυτή τη μέθοδο έναντι περίπου 43% διεθνώς.

Μόλις το 29% του πληθυσμού δήλωσε ότι είχε προϊόντα πληρωμών ενώ το 22% είχε προϊόν αποταμίευσης. Περίπου το 13% είχε πιστωτικά προϊόντα ενώ μόλις το 9% ασχολούνταν με προϊόντα χρεογράφων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου