Σερβία και Κόσοβο δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας

Σερβία και Κόσοβο δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας

Ο Ειδικός Εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το Διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας ανακοίνωσε ότι μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, δεν έχει επιτευχθεί νέα συμφωνία για το θέμα των πινακίδων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λάιτσακ κάλεσε τους επικεφαλής διαπραγματευτές, τον Μπέσνικ Μπισλίμι του Κοσσυφοπεδίου και τον Πέταρ Πέτκοβιτς από τη Σερβία, να συναντηθούν ξανά τις επόμενες ημέρες για να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

«Σήμερα δεν επετεύχθη συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων. Καλώ τους κύριους διαπραγματευτές να συναντηθούν ξανά τις επόμενες ημέρες για να συμφωνήσουν για την πορεία προς τα εμπρός και να συνεχίσουν τις συζητήσεις για άλλα τρέχοντα ζητήματα», τόνισε ο Λάιτσακ.

Ο Λάιτσακ, μετά από συναντήσεις με τις δύο πλευρές που ξεκίνησαν την Τετάρτη, κάλεσε τους παράγοντες να απέχουν από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χωρών, καθώς η ισχύουσα συμφωνία για τις πινακίδες έληξε χθες, 21 Απριλίου.

«Αναμένουμε από όλους τους παράγοντες να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στο έδαφος», ανέφερε ο Λάιτσακ.

Μετά τη συνάντηση, ο κύριος διαπραγματευτής του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία από τις συνομιλίες, καθώς «δυστυχώς υπάρχει μηδενική ετοιμότητα εκ μέρους της σερβικής πλευράς να συμφωνήσει σε μια πιθανή λύση στο πλαίσιο που προβλέπει το τρίτο σημείο της συμφωνία της 30ης Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Μπισλίμι

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, μετά από αρκετές ημέρες αποκλεισμών, εντάσεων και διαμαρτυριών στο βόρειο τμήμα της χώρας, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία υπέγραψαν μια ενδιάμεση συμφωνία στις Βρυξέλλες για το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας, όπου και οι δύο χώρες κάλυψαν τα κρατικά σύμβολα με αυτοκόλλητα στα σύνορα διελεύσεις οχημάτων στις αντίστοιχες χώρες.

Η συμφωνία ακολούθησε την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου στις 20 Σεπτεμβρίου για αμοιβαιότητα των πινακίδων κυκλοφορίας με τη Σερβία.

Με αυτό το μέτρο, κάθε όχημα της Σερβίας για να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο έπρεπε να πάρει προσωρινές πινακίδες που ίσχυαν για 60 ημέρες και κοστίζουν πέντε ευρώ, όπως πλήρωναν οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου κατά την είσοδό τους στη Σερβία για προσωρινές πινακίδες με ισχύ 60 ημερών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου