Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου στο ΣΑ του ΟΗΕ μέσα στον Απρίλιο

Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου στο ΣΑ του ΟΗΕ μέσα στον Απρίλιο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει το Κοσσυφοπέδιο στις 20 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Στην πρώτη συνάντηση του τρέχοντος έτους, η νέα Αρχηγός της UNMIK, Caroline Ziadeh, θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Τόσο η Σερβία όσο και το Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να παραστούν στη σχετική συνεδρίαση. Η Αλβανία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) από τον Ιανουάριο του 2022 και το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα από τα θέματα που την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το μήνα Απρίλιο, προεδρεύει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εποπτείας πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, πριν από έξι μήνες και από εκείνη τη συνάντηση δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τα κόμματα τους τελευταίους μήνες ήταν η συμμετοχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στις εκλογές που έγιναν στη Σερβία. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και συνεχίζει να το βλέπει ως αυτόνομη επαρχία της. Αυτή ήταν η τελευταία θέση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις συνομιλίες Πρίστινας-Βελιγραδίου, οι οποίες διεξήχθησαν τελευταία φορά τον περασμένο Ιούλιο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο. Ως προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας, το Κοσσυφοπέδιο επιδίωξε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να έχει μια μόνιμη βάση των ΗΠΑ Ομάδα Εργασίας για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ στη χώρα.

Όπως αναφέρει η DW, ο κύριος στόχος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο είναι η διατήρηση της σταθερότητας. Και η απουσία επιτυχίας στις συνομιλίες Πρίστινας-Βελιγραδίου με τη μεσολάβηση της ΕΕ θα μπορούσε να ωθήσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να προτρέψουν και τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις διπλωματικές συνομιλίες και να εκδώσουν δήλωση λέγοντας ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία εναντίον κανενός. Όσο για τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι θέσεις είναι γνωστές. Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο και υποστηρίζουν την κυβέρνησή του, ενώ η Ρωσία και η Κίνα δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και υποστηρίζουν τη Σερβία και τη θέση της.

Τέλος, από τα 10 προσωρινά μέλη του ΣΑ, πέντε αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου (Αλβανία, Γκαμπόν, Ιρλανδία, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ενώ τα άλλα πέντε δεν την αναγνωρίζουν (Βραζιλία, Γκάνα, Ινδία, Κένυα και Μεξικό).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου