Μπλοκάρισμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τους Σέρβους της Βοσνίας

Μπλοκάρισμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τους Σέρβους της Βοσνίας

Οι Σέρβοι υπουργοί στο Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μπλόκαραν την απόφαση να αρνηθούν την πρόσβαση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας σε κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), ενώ το μέλος της Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία.

Οι διαπιστευμένοι στο Σαράγεβο πρέσβεις της ΕΕ είχαν προηγουμένως καλέσει τον υπουργό Οικονομικών Βιέκοσλαβ Μπεβάντα να προσχωρήσει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις κυρώσεις της ΕΤΑΑ κατά της Μόσχας και του Μινσκ λόγω της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, αλλά οι υπουργοί της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) καταψήφισαν σε δύο περιπτώσεις, ενώ οι Κροάτες και οι Βόσνιοι υπουργοί υποστήριξαν την προσέγγιση της ΕΕ.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχει υιοθετήσει επίσημη θέση σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και το μέλος της Προεδρίας Ντόντικ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο Ντόντικ δήλωσε το 2015 ότι δεν ήθελε φυσικό αέριο από την Κροατία, καθώς θεωρούσε ότι αυτό αποτελούσε μια πορεία εξάρτησης από την προμήθεια του εν λόγω ενεργειακού πόρου από την ΕΕ.

Τώρα σε δήλωσή του είπε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας της Σέρπσκα δεν εγκαταλείπουν το σχέδιο επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου της εν λόγω οντότητας μόνο σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν πλέον επιχειρηματικές δραστηριότητες, στόχος των οποίων είναι η υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου.

«Μόλις η κατάσταση επανέλθει στην κανονικότητα, αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι. Εάν κατασκευάσουμε έναν αγωγό φυσικού αερίου, αυτό θα είναι μεγάλο πράγμα για την οικονομία της Δημοκρατίας της Σέρπσκα. Πήραμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία σε προνομιακή τιμή και με την εισαγωγή της Gazprom, την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και θερμοηλεκτρικών σταθμών, θα διατηρήσουμε αυτή τη χαμηλή τιμή για ολόκληρη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Ντόντικ.

Λόγω της αντίθεσης του Ντόντικ στη σύνδεση με το κροατικό δίκτυο φυσικού αερίου μέσω του Slavonski Brod στη Ζένιτσα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξαρτάται επί του παρόντος πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, διότι είναι συνδεδεμένη μόνο με το δίκτυο φυσικού αερίου της Σερβίας.

Πηγή: Euractiv

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου