Η Κεντρική Εκλ. Επιτρ. της Αλβανίας αποχώρησε από την Ένωση Ευρωπαίων Εκλ. Αξιωματούχων

Η Κεντρική Εκλ. Επιτρ. της Αλβανίας αποχώρησε από την Ένωση Ευρωπαίων Εκλ. Αξιωματούχων

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας απέσυρε τη συμμετοχή της από τον Οργανισμό Ευρωπαίων Εκλογικών Αξιωματούχων ως αποτέλεσμα του μη αποκλεισμού των Κεντρικών Εκλογικών Επιτροπών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αποτελεί μέρος του ACEEEO (Ένωσης Ευρωπαίων Εκλογικών Αξιωματούχων) από την ίδρυσή του, ο οποίος αποτελείται από τις Κεντρικές Εκλογικές Επιτροπές 25 ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και από έναν αριθμό άλλων φορέων που διαχειρίζονται τις εκλογές στις αντίστοιχες χώρες.

«Η ΚΕΚ (KQZ) της Αλβανίας, έχοντας ασκήσει δύο φορές την ετήσια προεδρία της ACEEEO, απολαμβάνει την ιδιότητα του μόνιμου μέλους της Γενικής Συνέλευσης, του διοικητικού οργάνου ολόκληρου του οργανισμού. Η Γενική Συνέλευση της ACEEEO μετά από μια έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση άνοιξε τον δρόμο για την ψηφοφορία για την αποβολή των ΚΕΚ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ως αποτέλεσμα της επιθετικότητάς τους στην Ουκρανία.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2022 σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρώπη, η ΚΕΚ ψήφισε υπέρ για την αποβολή των ΚΕΚ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Λόγω έλλειψης απαρτίας, ο αποκλεισμός δεν κατέστη δυνατός. Εν τω μεταξύ, ορισμένα μέλη αυτής της οργάνωσης, όπως η ΚΕΚ της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Πολωνίας και άλλες, ανακοίνωσαν αμέσως εγγράφως την αποχώρησή τους από την ένταξη στην ACEEEO.

Εκ μέρους της ΚΕΚ της Αλβανίας στις 09 Μαρτίου 2022, ο Πρόεδρος Ilirjan Celibashi δήλωσε ότι, «τα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν μπορούν να έχουν αμερόληπτους, ανεξάρτητους και ελεύθερους θεσμούς εκλογικής διοίκησης.

Η ΚΕΚ του Κοσσυφοπεδίου θα αποχωρήσει επίσης από αυτόν τον οργανισμό. Εν τω μεταξύ, εκφράζω στην ΚΕΚ της Ουκρανίας όλη την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μου, στον θεσμό που εκπροσωπώ και σε κάθε Αλβανό, σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες μέρες για τη χώρα του», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου