Η ESU προτρέπει το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο ΣτΕ μετά την αναστολή της Ρωσίας

Η ESU προτρέπει το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο ΣτΕ μετά την αναστολή της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας (ESU), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Βερολίνο, προέτρεψε το Κοσσυφοπέδιο να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE) μετά την αναστολή της Ρωσίας από τη λήψη αποφάσεων στον οργανισμό.

Η πρόταση της ESU έλαβε την υποστήριξη της Viola von Cramon, εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο.

Μια προηγούμενη πρόταση της ESU για αναστολή των δικαιωμάτων εκπροσώπησης της Ρωσίας στο ΣτΕ ακούστηκε και εγκρίθηκε από τη συνέλευση της την περασμένη εβδομάδα.

Στην πρότασή της για το Κοσσυφοπέδιο, η ESU υποστηρίζει ότι ο απόηχος της αναστολής της Ρωσίας είναι η κατάλληλη στιγμή για την αποδοχή του Κοσσυφοπεδίου και «καταδεικνύει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης παραμένει το πιο σχετικό θεσμικό όργανο που φέρνει σε επαφή ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεσμευμένες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Καθορίζουν επίσης τη διαδικασία προσχώρησης με βάση το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, της τελευταίας χώρας που έγινε μέλος του ΣτΕ το 2006.

Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ για την έγκριση νέων μελών. Η επιτροπή έχει επί του παρόντος 46 μέλη με δικαίωμα ψήφου, εκ των οποίων τα 34 αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου.

Ενώ η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν ήταν πολύ διαφορετική πριν από την αναστολή της Ρωσίας, η ESU υποστηρίζει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για το CoE να δείξει την ισχυρή δέσμευσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου αποδεχόμενο αμέσως το Κοσσυφοπέδιο.

Τα μέλη του ΣτΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις ομάδες:

Η Σερβία, που θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο έδαφός της, και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου οι Σέρβοι έχουν δικαίωμα βέτο στις ομοσπονδιακές αποφάσεις.

Κράτη της πρώην ΕΣΣΔ που έχουν εδαφικές διαφορές στο εσωτερικό τους: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Ρωσία, Ουκρανία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ – Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Ωστόσο, η πρόταση της ESU διευκρινίζει ότι η ψήφος τους κατά δεν μπορεί να εμποδίσει τις υπόλοιπες 34 χώρες να ανοίξουν το ΣτΕ για το Κοσσυφοπέδιο.

Η ευρωβουλευτής Viola von Cramon υποστήριξε την πρόταση: «Το υποστηρίζω εδώ και πολύ καιρό και συνεπώς συμφωνώ με την πρόταση του ESI να υποβάλει αίτηση η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο CoE τώρα. Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου αξίζουν πλήρη πρόσβαση στους παλαιότερους μηχανισμούς της Ευρώπης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΔΑ», έγραψε στο Twitter.

Η δήλωσή της ακολουθήθηκε από την προειδοποίηση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς ότι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ευρωπαϊκό οργανισμό που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση.

Το Κοσσυφοπέδιο δυσκολεύεται να αποκτήσει ένταξη σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO και της Interpol, καθώς οι προσπάθειές του έχουν μπλοκαριστεί από το λόμπι της Ρωσίας και της Σερβίας.

Η Ρωσία είναι ένθερμος υποστηρικτής της Σερβίας, η οποία σε αντάλλαγμα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη εκτός από τη Λευκορωσία που δεν καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία.

Τέλος, το Κοσσυφοπέδιο ζήτησε επισπεύμενες διαδικασίες για την ένταξη του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, φοβούμενο ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη τελευταία να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου