Η ΕΕ αντιδρά στην στάση της Σερβίας απέναντι στην Ρωσία

Η ΕΕ αντιδρά στην στάση της Σερβίας απέναντι στην Ρωσία

HΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 637 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 26 αποχές το ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και απαιτεί τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ένωσή της.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εργαστούν για τη χορήγηση του καθεστώτος χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ στην Ουκρανία σύμφωνα με το άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και εν τω μεταξύ να συνεχίσει να εργάζονται για την ολοκλήρωση της στην Κοινή Αγορά της ΕΕ σύμφωνα με τη Συμφωνία Σύνδεσης», αναφέρει το ψήφισμα.

Αυτό που ξεχωρίζει στο σημείο 35 του ψηφίσματος που εγκρίθηκε είναι η έκφραση λύπης για τη Σερβία που δεν προσχώρησε στις χώρες της ΕΕ με κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει με μεγάλη ανησυχία τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αποσταθεροποιήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να παρέμβει στις δημοκρατικές τους διαδικασίες, καταγγέλλει όσους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και επαινεί τη στήριξη που έδειξαν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που είναι ευρωατλαντικοί σύμμαχοι. Εκφράζει έντονη λύπη για τη μη εμπλοκή της Σερβίας στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, η οποία υπονομεύει τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ και επαναλαμβάνει την προσδοκία της ότι οι υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ θα συμμορφωθούν όχι μόνο με το κεκτημένο της ΕΕ αλλά και με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Νωρίτερα, το επίσημο Βελιγράδι δήλωσε ότι αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά δεν προσχωρεί στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου