Συνάντηση Εσκομπάρ - Λάιτσακ με τον Σέρβο Πρόεδρο Βούτσιτς

Συνάντηση Εσκομπάρ - Λάιτσακ με τον Σέρβο Πρόεδρο Βούτσιτς

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσκεψης στο Κοσσυφοπέδιο, επισκέφθηκαν χθες βράδυ τη Σερβία στο πλαίσιο των προσπαθειών για συνέχιση της διαδικασίας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον οποίο μετέφεραν το μήνυμα ότι ΕΕ και ΗΠΑ μοιράζονται το ίδιο όραμα για τη διαδικασία του διαλόγου και ότι οι προσπάθειές τους στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Επίσης, οι Εσκομπάρ και Λάιτσακ εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου, καθώς και για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο και τα δύο μέρη να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους.

Ο Λάιτσακ είπε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά και μοιράζονται το ίδιο όραμα για τη διαδικασία διαλόγου και το μέλλον ολόκληρης της περιοχής της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειές τους στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας και στην εφαρμογή όλων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν.

Εν τω μεταξύ ο Σέρβος Πρόεδρος επέκρινε την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου «+για μονομερείς προκλήσεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τους μεσολαβητές στο διάλογο.

Ακόμη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μόνο με τις υπεύθυνες προσπάθειες και των δύο πλευρών στο διάλογο μπορεί να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση και κοινή γλώσσα προς το συμφέρον των Σέρβων και των Αλβανών, αναφέρει το N1.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου