ΕΕ: Παρέμβαση Κεφαλογιάννη, για το ιδιοκτησιακό της Ελληνικής μειονότητας

ΕΕ: Παρέμβαση Κεφαλογιάννη, για το ιδιοκτησιακό της Ελληνικής μειονότητας

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τόσο των Αλβανών πολιτών όσο και των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία»

«Η Επιτροπή καλεί την Αλβανία να προσηλωθεί στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας και να προωθήσει ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα με δύο ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφερθεί σε δύο μείζονα ζητήματα αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Αφενός πως προτίθεται η Επιτροπή να εξασφαλίσει την εκπλήρωση εκ μέρους της Αλβανίας των υποχρεώσεών της όσον αφορά το περιουσιακό και να διασφαλίσει την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος στην ιδιοκτησία τόσο των Αλβανών πολιτών όσο και των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Όπως τονίζεται στην ερώτηση η διαδικασία της κτηματολογικής εγγραφής περιουσιών στη Χιμάρα είναι ένας από τους όρους που θα πρέπει να εκπληρωθούν για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου με την Αλβανία που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ. Μεταξύ των περιουσιών αυτών βρίσκονται και περιουσίες των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η υιοθέτηση νέου νόμου από την Αλβανική Βουλή τον Μάιο του 2020 αποτέλεσε μία «χαμένη ευκαιρία» για την επίλυση του περιουσιακού καθώς εφαρμόζονται από την πλευρά των αλβανικών αρχών αποσπασματικά οι συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και τα βασικά προβλήματα των περιουσιακού όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά παραμένουν και μεγιστοποιούνται.

Και αφετέρου ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού ο οποίος σε διακυβερνητική συνάντηση μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ενοποίησης των δύο κρατών εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό. Δηλώσεις που δεν συνάδουν με τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις καλής γειτονίας και ιδιαίτερα από μία χώρα όπως η Αλβανία που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Στις απαντήσεις του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Γιοσέπ Μπορέλ τονίζει κατηγορηματικά:

Αφενός για το περιουσιακό: «Η επίτευξη προόδου στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Η ΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στην Αλβανία και την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας».

Και αφετέρου για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού: « Η Επιτροπή αναμένει από όλους τους εταίρους στα Δυτικά Βαλκάνια να συνεχίσουν να αναπτύσσουν εποικοδομητικές σχέσεις συνεργασίας και να επικεντρωθούν αλλά και να εντείνουν τις εργασίες στα οικεία μεταρρυθμιστικά τους προγράμματα ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στο πλαίσιο αυτό οι πολιτικοί ηγέτες στην περιοχή θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα προωθώντας ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προάγοντας σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας καθώς και τις Αρχές και τις Αξίες που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την προσήλωσή τους στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές όπως εκφράστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της δήλωσης του Brdo του Οκτωβρίου 2021».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου