Υποψίες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών κατά της Ελλάδας

Υποψίες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών κατά της Ελλάδας

ΕΛ.ΑΣ. και Πεντάγωνο αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά δεν αποκλείουν τίποτε Κακούργημα ο εμπρησμός – 700 στελέχη του Στρατού στην μάχη

ΦΤΑΙΕΙ η κλιματική αλλαγή για την έξαρση των δασικών πυρκαιών των τελευταίων ημερών; Εν μέρει, ίσως. Το ελληνικό Κράτος, αν και διά στόματος κορυφαίων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων δέχεται και τον παράγοντα αυτόν, αφήνει ανοικτά προς διερεύνησιν και όλα τα άλλα ενδεχόμενα. Μηδέ εξαιρουμένου και του οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών. Άλλως τε δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται τέτοιες υποψίες. Από το 2011, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», έχει αποκαλυφθεί μυστική έκθεσις την οποία είχε συντάξει ο διευθυντής του γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, και στην οποία επιβεβαιώνονται τόσο οι πυρκαιές σε ελληνικά δάση και η τοποθέτησις βομβών στην Ρόδο όσο και μία επίθεσις σε στρατόπεδο του ΡΚΚ στην Λαμία ως έργο Τούρκων πρακτόρων. Διευκρινίζει μάλιστα ότι δύο ομάδες δρούσαν στην Ελλάδα προβαίνοντας σε αντίποινα για την φιλοξενία που παρέχει η Ελλάς σε Κούρδους μαχητές. Η «Μιλλιέτ» μάλιστα έγραψε: «Δύο ομάδες χωρίς να γνωρίζει η μία την άλλη ξεκίνησαν τη δράση τους. Τότε, οι ειδικές δυνάμεις ανέλαβαν τις πυρκαιές, ο τομεύς μυστικών υπηρεσιών τις βόμβες».

Όμως και δημοσίευμα της εφημερίδος «Βατάν» κάνει αναφορά σε έκθεση, στην οποία γίνεται αναλυτική περιγραφή της δράσεως του τουρκικού παρακρατικού μηχανισμού, η οποία απεκαλύφθη κατά την σύλληψη του μέλους της Εργκένεκον, Ντογού Περίντσεκ.

Με αυτήν την προϊστορία, δεν είναι καθόλου παράλογο οι ελληνικές Αρχές να ερευνούν προς κάθε κατεύθυνση. Τον υπάρχοντα σκεπτικισμό ενισχύει και η διαπίστωσις, ότι πολλαπλές εστίες πυρκαϊών ξεσπούσαν ταυτοχρόνως σε ιδιαίτερης σημασίας περιοχές και συγκεκριμένα κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και τουριστικώς εκμεταλλεύσιμα μέρη. Αλλά και κοντά σε στρατόπεδα και κόμβους μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας της ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι τα στρατόπεδα είναι πλέον πολύ πιο ευάλωτα στις δασικές πυρκαϊές, καθώς η στελέχωσις των μονάδων έχει μειωθεί δραστικά, εξ αιτίας των αλλεπαλλήλων μειώσεων θητείας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό για να κάνει τις απαραίτητες αποψιλώσεις, τον καθαρισμό δηλαδή από ξερόχορτα και άλλες εύφλεκτες συγκεντρώσεις στο έδαφος. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται αυτήν την στιγμή με μικρούς γεωπροωθητές με τους οποίους άρχισαν οι μονάδες να εφοδιάζονται τα τελευταία χρόνια.

Τις υποψίες, ότι μπορεί να υφίσταται τουρκικό σχέδιο, ενισχύει και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα προσανατολίζεται στην εκδήλωση ασυμμέτρων επιθέσεων. Και οι φωτιές συνιστούν μία τέτοια ασύμμετρη απειλή. Πέρυσι είχαμε τις μεταναστευτικές ροές και τις προσπάθειες παραβιάσεως των συνόρων μας. Τώρα έχουμε τον πύρινο εφιάλτη να ξεδιπλώνεται στο εσωτερικό της χώρας, απειλώντας πέρα από τις φυσικές ομορφιές του τόπου τις περιουσίες και τις ζωές Ελλήνων πολιτών.

Για όλους αυτούς του λόγους συντάσσεται ήδη το νομοσχέδιο που θα καθιστά κακούργημα τον εμπρησμό δασικής περιοχής, προκειμένου να αποθαρρύνονται κατά το δυνατόν οι επίδοξοι εμπρηστές ή ακόμη και αυτοί που από αβλεψίες ή παραλείψεις (κάψιμο ξερόχορτων σε χωράφια) αφήνουν φωτιές να επεκτείνονται. Η κατάστασις κατέστησε επιβεβλημένη την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων που σε συντονισμό με την Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία έχουν ήδη αναλάβει περιπολίες κυρίως σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Περί τα 700 στελέχη διετέθησαν από χθες, κατ' εφαρμογήν του σχεδίου Ξενοκράτης στους 500 που έχουν ήδη διατεθεί, ενώ για τις περιπολίες αξιοποιούνται 63

οχήματα πάσης φύσεως, τέσσερα ερπυστριοφόρα του Μηχανικού, καθώς και 39 αεροπλάνα και ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση πληγεισών περιοχών καθώς και περιοχών επικίνδυνων για πρόκληση πυρκαιάς. Πέρα από αυτό, για όλον τον Αύγουστο, διπλασιάζονται οι περίπολοι πυρασφαλείας και τα πυροφυλάκια. Παράλληλα με την επιτήρηση θα εξελίσσονται και οι έρευνες για τεκμήρια στις καείσες περιοχές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα για τις αιτίες εκδηλώσεως των πυρκαϊών και ενδεχομένως στον εντοπισμό των δραστών.

Πηγή: Εφημερίδα Εστία

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου