Έναρξη των διαπραγματεύσευων για Αλβανία και Σκόπια ζητά η Φον ντερ Λάιεν

Έναρξη των διαπραγματεύσευων για Αλβανία και Σκόπια ζητά η Φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, χθες από το Στρασβούργο κάλεσε την ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Όπως αναφέρει το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορεία, η Von der Leyen απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από την ομιλία του Πρωθυπουργού της Σλοβενίας Janez Janša, ο οποίος περιέγραψε τις προτεραιότητες της Λιουμπλιάνα για τους επόμενους έξι μήνες. Ο Janša κάλεσε επίσης τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ σε αυτήν τη γενιά, έτσι ώστε οι πολίτες τους να μπορούν να υποστηρίξουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η σύνοδος κορυφής με τα Δυτικά Βαλκάνια τον Οκτώβριο θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους», δήλωσε η Von der Layen, για να προσθέσει ότι «η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας είναι προς το δικό μας συμφέρον. Είναι επίσης ζήτημα εμπιστοσύνης, διότι η υπόσχεση που δόθηκε για την Ευρώπη πρέπει να εκπληρωθεί».

Την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ των Πρεσπών, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στη Σόφια αυτήν την εβδομάδα για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στο βέτο της Βουλγαρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar ανακοίνωσε επίσης ότι μία από τις πρώτες του επισκέψεις θα ήταν στη Βουλγαρία σε μια προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος του βέτο της Σόφιας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου