Υπερήφανος για τους Αλβανούς της Αθήνας δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης

Υπερήφανος για τους Αλβανούς της Αθήνας δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης

Μια επίσκεψη με απώτερο στόχο τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα πραγματοποίησε στην αλβανική πρωτεύουσα ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε τα Τίρανα για να εγκαινιάσει το Ελληνικό Πάρκο, ένα έργο έκτασης έξι στρεμμάτων που χρηματοδοτήθηκε από ελληνικές επιχειρήσεις της Αλβανίας. Παρέλαβε επίσης το κλειδί της πόλης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews Albania, μίλησε για την οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας και αναφέρθηκε στα όσα ενώνουν Έλληνες και Αλβανούς.

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Μίλησα για μια συνεργασία από κάτω προς τα πάνω, για ό,τι φέρνει κοντά τις κοινωνίες και τους πολίτες μας. Μην ξεχνάτε όλες αυτές τις ανθρώπινες ιστορίες επιτυχίας. Όλους εκείνους τους Αλβανούς που ήρθαν και σπούδασαν στην Ελλάδα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ή που έχουν εργαστεί στην Ελλάδα και τώρα βρίσκονται πίσω στην Αλβανία, στα Τίρανα. Αυτά τα αστέρια είναι ουσιαστικά οι καλύτεροι πρεσβευτές που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Νέοι, αυτοδημιούργητοι άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να αφήσουν πίσω τα φαντάσματα του παρελθόντος και να προχωρήσουν προς ένα καλύτερο και φωτεινότερο ευρωπαϊκό μέλλον που πραγματικά μας φέρνει πιο κοντά.

Μπρούνα Τσιφλίγκου, euronews Albania: Πώς θα αξιολογούσατε τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες που -θα πρέπει να το παραδεχθούμε- συχνά έχουν διαφορές;

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Ναι, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτούμε για το αύριο περισσότερο από το να παραμείνουμε στο παρελθόν. Εννοώ ότι υπάρχει ένας επιτακτικός στόχος, ένας πρωταρχικός στόχος. Όλοι θέλουμε να είμαστε μαζί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλουμε την ελληνική σημαία, την αλβανική σημαία και την ευρωπαϊκή σημαία να βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη, ψηλά, με περηφάνια. Οπότε νομίζω ότι όλοι πρέπει να εργαστούμε για αυτόν τον σκοπό.

Μπρούνα Τσιφλίγκου, euronews Albania: Τι πιστεύετε για την αλβανική πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Όπως ξέρετε, η Ελλάδα στηρίζει τον αλβανικό δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι από την αρχή. Κατανοούμε πλήρως, διότι περάσαμε την ίδια διαδικασία, μια βαθιά μεταβατική διαδικασία, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το δίκαιο των μειονοτήτων, και σεβόμαστε αυτή τη διαδικασία πάρα πολύ διότι τελικά γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε καλύτερα όταν είμαστε όλοι μαζί. Νομίζω πως αυτό είναι και το νόημα του ευρωπαϊκού ταξιδιού, από τότε που ξεκίνησε

Πηγή: euronews.com

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Η νήσος Σάσων που η Ελλάδα «χάρισε» στην Αλβανία τ...
Με νεκροφόρες εξυπηρετούνται Δροπολίτες - Ο Δήμος ...

Σχετικά άρθρα