Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ για έναρξη των διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια

Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ για έναρξη των διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια

Ελάχιστα 24ωρα απομένουν για την λήψη της απόφασης από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και η αμερικανική πίεση αυξάνεται προς τους ηγέτες της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Blinken είχε ζητήσει σε μια συνομιλία μαζί του να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την οριστικοποίηση εντός του έτους της τελικής συμφωνίας Βελιγραδίου-Πρίστινα.

«Ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό μου, Υπουργό Εξωτερικών Blinken. Θέλω να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει ήδη μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για το ζήτημα της ολοκλήρωσης και επίσης για τη συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινα. 

Δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός μεταξύ μας και αυτό δεν θα βοηθήσει στην επιτυχία αυτών των διαδικασιών. Ενημέρωσα τους υπουργούς και ελπίζω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις πριν από το τέλος της θερινής περιόδου», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell.

Η Αλβανία έχει ήδη εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, ενώ παρά τη διπλωματική δέσμευση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις από τη Βουλγαρία ότι θα άρει το βέτο στα Σκόπια

Η Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Sigrid Kaag, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, είπε ότι θα πρέπει να περιμένουν ακόμη απρόβλεπτες εκπλήξεις σχετικά με την απόφαση για τα Τίρανα και τα Σκόπια. Ακόμη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SP, ο Taulant Balla με ανάρτηση στο Facebook έδωσε θετικά μηνύματα για τις διαπραγματεύσεις 

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Η Βουλγαρία μπλόκαρε την έναρξη των διαπραγματεύσε...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πατριάρχη...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Πέμπτη 18/08/22, 17:53

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη