Η Χιμάρα διαρκώς στο μάτι του κυκλώνα

Η Χιμάρα διαρκώς στο μάτι του κυκλώνα

Η Χιμάρα, ιδίως μετά τις εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου 1945 που καταψήφισε την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού συστήματος στην Αλβανία, μπήκε στο μάτι του κυκλώνα. Τα δεινά που υπέστη αυτή και οι κάτοικοί της, οι λεβέντες Χιμαριώτες, στην κομμουνιστική πενηντάχρονη δικτατορία, δεν ομολογούνται, είναι μια άβυσσος.

Δεν σταμάτησαν τα δεινά ούτε στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, που πάνε εγκαθίδρυσαν στη χώρα. Ξανά στο μάτι του κυκλώνα. Με τις εκάστοτε αλβανικές κυβερνήσεις. Διότι οι Χιμαριώτες διεκδικούσαν την εθνικότητα και τη γλώσσα τους που αδίκως τους έχουν αφαιρεθεί. Διεκδικούσαν και διεκδικούν την περιουσία τους που προσπαθούν να την καταβροχθίσουν οι μεγάλοι καρχαρίες. Διεκδικούν την οντότητα τους, την ταυτότητά τους, το είναι τους. Αδύνατο όμως. Σε όλα αυτά θα βρουν τρικλοποδιές, εμπόδια, βία και μέχρι εν ψυχρώ δολοφονίες.

Ανεξαρτήτως που κάποιοι τους τραβούν το αφτί. Ανεξαρτήτως που η Ελληνική κυβέρνηση στέλνει τις δικές της δηλώσεις, τις δικές της διαμαρτυρίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου BENJAMIN A. GILMAN, την 19ηΟκτωβρίου 2000 έγραφε στον Πρόεδρο του Σ.Κ. Φατός Νάνο:

Αγαπητέ δόκτορα Νάνο

Όπως γράφω για να εκφράσω την ανησυχία μου σχετικά με τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές στη Χιμάρα την προηγούμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2000. Πιστεύω όπως έχετε γνώση των εκθέσεων μερικών διεθνών παρατηρητών για παρατυπίες στις διαδικασίες του 2ου γύρου στη Χιμάρα.

Όπως γνωρίζετε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα προηγούμενα χρόνια για δεκαετίας είχαμε μερικά σοβαρά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης της σχέσης μεταξύ των Ελλήνων και των Αλβανών και θα ήταν ατυχής η επανεμφάνιση αυτών των εντάσεων.

Εμείς έχουμε πολλά επιφανή μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον εκπρόσωπό στο Κογκρέσο. Ίσως να είστε ενδιαφερόμενος να μάθετε πως ο Διευθυντής όπως Μυστικής Υπηρεσίας (CIA) Τζωρτζ Τένετ, έχει δεσμούς με τη Χιμάρα απ' την οποία κατάγεται η οικογένεια του.

Κάνω έκκληση να κάνετε τα πάντα εντός των εξουσιών για να επιδείξετε προσοχή και να εργαστείτε για την άμβλυνση οποιασδήποτε έντασης με την ελληνική κοινότητα στην Αλβανία. Έχω μεταφέρει τις ανησυχίες μου σ' αυτούς που έχουν επιρροή στην ελληνική κοινότητα ούτως ώστε μαζί να μπορέσουμε να λύσουμε όποιο πρόβλημα προκύψει.

Παρατυπίες και νοθείες διαπίστωσε η έκθεση του ΟΑΣΕ, όπου την 20η Οκτωβρίου 2000, τόνιζε:

«Στη Χιμάρα, όπου υπάρχει ελληνόφωνη μειονότητα, η τελική φάση όπως προεκλογικής εκστρατείας σε τοπικό επίπεδο επιδεινώθηκε…»

Οι παρατυπίες έναντι των Χιμαριωτών συνεχίζονται. Όπως πληροφορούμαστε από τα μέσα ενημέρωσης άλλα 10 χλμ. ακτογραμμής θέλουν να τα αποσπάσουν από το δήμο Χιμάρας και να τα εντάξουν στο δήμο των Αγίων Σαράντα, για να τα καταβροχθίσουν ευκολότερα.

Όπως φαίνεται, αν και η Ευρώπη προσπαθεί να εντάξει κι αυτή την χώρα στους κόλπους της, τα αφτιά των ηγετών της βουίζουν από «φιλικές» κωδωνοκρουσίες. 

Αλβανία και Ελλάδα στην Χάγη για την ΑΟΖ - Άρση ε...
Η ατζέντα των συναντήσεων του Δένδια στα Τίρανα
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Σάββατο 22/01/22, 10:58

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη