Η απογραφή στη Χιμάρα και η υπόθεση Μπελέρη

Η απογραφή στη Χιμάρα και η υπόθεση Μπελέρη

Σύμφωνα με τον νόμο για τις μειονότητες, που έχει θεσπίσει η Αλβανία, σε περίπτωση που σε μια καθορισμένη περιοχή το 20% των κατοίκων είναι μειονότητα, τότε αυτοί απολαμβάνουν αυτομάτως το δικαίωμα να χρησιμοποιούν δίγλωσσες πινακίδες, να χρησιμοποιούν τη σημαία του έθνους τους και η μητρική τους γλώσσα να είναι η δεύτερη επίσημη στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα επιμένει να ορκιστεί δήμαρχος ο Μπελέρης είναι διότι ο δήμαρχος ορίζει τα άτομα που θα κάνουν την απογραφή στη Χειμάρρα. Εάν είχε ορκιστεί και έμενε προφυλακισμένος, θα μπορούσε να αναθέσει αυτό το έργο στον αντιδήμαρχο. Τελικά, όμως, δεν ορκίστηκε και ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γκορος υπέγραψε την απόφαση για τους υπάλληλους που θα κάνουν την απογραφή στην περιοχή.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη μειονότητα είναι στη Χειμάρρα αλλά και στην Κονίσπολη, όπου σε δύο χωριά, Τζάρα και Μουρσί, η παρουσία των Ελλήνων στην απογραφή του 2011 ήταν 27%. Στη Χειμάρρα αρκεί να έρθουν 365 άτομα με λεωφορεία από την Ελλάδα –με βάση τα παλιά δεδομένα– για να κηρυχθεί μειονοτική ζώνη.

Η Ελλάδα, με βάση απόφαση του 2015, ισχυρίζεται ότι στην Αλβανία υπάρχουν 108 μειονοτικά χωριά και ότι οι κάτοικοί τους διευκολύνονται στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, τη λήψη συντάξεων και όλων των ωφελημάτων που προβλέπει ο νόμος.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι Αλβανοί αλλάζουν με ευκολία την εθνικότητα και το θρήσκευμα. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται στο έπακρο και για την περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που επίσημα είναι αλβανική. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος κρατάει μια συνετή στάση απέναντι στις Αλβανικές Αρχές, κάνοντας πράξη το «μακριά και αγαπημένοι».

Μετά από όλα όσα έχουν μεσολαβήσει για την υπόθεση Μπελέρη, είναι ξεκάθαρο πια ότι ο σκοπός των Αλβανών ήταν η μεθόδευση για την απογραφή της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή. Τώρα, που η απογραφή θα γίνει όπως ήθελαν, θα χαλαρώσουν και τη θηλιά σε βάρος του Μπελέρη. Η Ελλάδα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάει στο ελάχιστο ότι τα αλβανικά τερτίπια, όσο κρατάνε, δεν έχουν σχέση με μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Βασίλης Ταλαμάγκας - paron.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου