Οι 7 + 1 γενναίοι του Μπελέρη

Οι 7 + 1 γενναίοι του Μπελέρη

Πέρασε περίπου μια εβδομάδα από το δημοτικό συμβούλιο - παρωδία της Χιμάρας το οποίο διεξήχθη χωρίς την παρουσία του νέου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη. Σε ένα σκηνικό που περισσότερο θύμιζε ερασιτεχνικό κουκλοθέατρο παρά όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι «εφιάλτες» κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να στρέψουν τα φώτα πάνω τους αλλά τελικά δεν το κατάφεραν. Οι 9 + 4 δημοτικοί σύμβουλοι του Ράμα (και όχι του Γκόρου) επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της υποταγής και συντάχθηκαν με τις ορέξεις των δυνατών προσδοκώντας σε προσωπικά οφέλη και δόξα.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για τους 7 + 1 γενναίους δημοτικούς συμβούλους του Φρέντη Μπελέρη. Απλοί άνθρωποι απ' όλα τα χωριά του δήμου Χιμάρας όρθωσαν ανάστημα απέναντι στο αλβανικό κατεστημένο και υπερασπίστηκαν τα ιδανικά και τα πιστεύω τους με ανιδιοτέλεια. Κράτησαν ψηλά το κεφάλι, τίμησαν την εντολή των Χιμαραίων στις κάλπες της 14ης Μαίου και ταυτόχρονα δικαίωσαν περίτρανα τον Φρέντη Μπελέρη για τις επιλογές του.

Αυτοί οι οκτώ, κατάφεραν να κάνουν για ακόμη μια φορά υπερήφανους τους ελεύθερους Χιμαραίους. Δεν λύγισαν στις πιέσεις, δεν δελεάστηκαν απ' όσα τους έταξαν ως αντάλλαγμα για να γίνουν αποστάτες, δεν δείλιασαν από την παρουσία των βουλευτών του Ράμα και έδωσαν στα ίσια μια κατά κοινή ομολογία άνιση μάχη.

Μπορεί λοιπόν ο έλεγχος του δημοτικού συμβουλίου να μην κατέστη εφικτός, αυτό όμως δεν πρέπει να επισκιάσει το γεγονός πως σε τέτοιο κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας, δεν «χάθηκε» ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Μπελέρη, απεναντίας προτέθηκε ακόμη ένας. Αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη για τις ηθικές αξίες του Μπελέρη και των ανθρώπων που επέλεξε ως συνεργάτες του και για το πλάνο τους να υπηρετήσουν δίκαια τον λαό της Χιμάρας.

Το λιγότερο που εμείς μπορούμε να κάνουμε, είναι να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας απέναντί τους και να τους συγχαρούμε που φάνηκαν αντάξιοι των περιστάσεων και των προσδοκιών των Χιμαραίων που τους εμπιστεύτηκαν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου