Περίπλοκη η διατήρηση της εύθραυστης ειρήνης στο Κόσοβο

Περίπλοκη η διατήρηση της εύθραυστης ειρήνης στο Κόσοβο

Σε άρθρο του το Bloomberg επισημαίνει τους κινδύνους μιας νέας ανάφλεξης στην Ευρώπη, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά στα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί από το καλοκαίρι, όταν το Κόσοβο είπε στους Σέρβους που ζουν στη χώρα ότι έπρεπε να υιοθετήσουν τα ίδια τοπικά δελτία ταυτότητας και πινακίδες κυκλοφορίας με την αλβανική πλειονότητα.

Ένας διπλωμάτης στο Βελιγράδι, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια, είπε ότι ήταν σοκαριστικό να βλέπεις την Ευρώπη να φλερτάρει με μια δεύτερη σύγκρουση τους τελευταίους μήνες.

«Ο Βούτσιτς είναι αποδυναμωμένος επειδή ο παλιός του σύμμαχος Πούτιν διεξάγει πόλεμο και το Κοσσυφοπέδιο είναι επίσης αποδυναμωμένο επειδή υπάρχει ελάχιστος χώρος στην ευρωπαϊκή ατζέντα για άλλα προβλήματα εκτός από τον πόλεμο», λέει ο Ζάρκο Πουχόφσκι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ.

Στο Κόσοβο, η διατήρηση της εύθραυστης ειρήνης είναι περίπλοκη. Η Σερβία θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο δικό της έδαφος—όπως ακριβώς ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία.

Οι τριβές μεταξύ της αλβανικής πλειονότητας και των περίπου 100.000 Σέρβων που εξακολουθούν να ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν έρθει και παρέλθει από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999.

Οι χώρες διοικούνται επίσης από ηγέτες με πολύ αντικρουόμενο πολιτικό υπόβαθρο.

Ο Βούτσιτς, πρώην υπουργός Πληροφοριών του Μιλόσεβιτς, εδραίωσε τη θέση του στη Σερβία με μια συντριπτική εκλογική νίκη πέρυσι.

Ο Κούρτι, ένας αριστερός ριζοσπάστης που κάποτε ήταν πολιτικός κρατούμενος στη Σερβία, αντιτάχθηκε στην υφιστάμενη συμφωνία ΕΕ μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας από το 2013. Στη δεύτερη περιοδεία του ως πρωθυπουργός, έθεσε ως προτεραιότητά του να διεκδικήσει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου—ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ανταγωνίζονται περαιτέρω τους Σέρβους.

Liberal.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου