Εκθέτει τον Δένδια ο πρόεδρος της Αλβανίας


Την αντίδραση του Αλβανού προέδρου Ιλίρ Μέτα, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, δύο μέρες μετά την επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα. Συγκεκριμένα η αντίδραση του Αλβανού προέδρου, προκλήθηκε από την δήλωση του Έλληνα Υπουργού ότι «Συμφώνησε μαζί μας να πάμε στη Χάγη υπό κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη διότι ο Πρόεδρος δεν δίνει τη σχετική εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος, προφανώς θα εκλεγεί άλλος Πρόεδρος στην Αλβανία τους επόμενους δυο-τρεις μήνες. Άρα όλα αυτά είναι μετά υλοποιήσιμα.»

Στην απάντησή του ο πρόεδρος της Αλβανίας, αναφέρει πως από το 2018 έχει εξουσιοδοτήσει πλήρως την διαπραγματευτική επιτροπή που όρισε η κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας κατόπιν αιτήματος του τότε Υπουργού Εξωτερικών. Από τότε δεν του ζητήθηκε εξουσιοδότηση για καμία άλλη πράξη (όπως η από κοινού προσφυγή στην Χάγη) ούτε του κοινοποιήθηκε κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.

Δεν είναι περίεργο ο Μέτα να εγείρει αντιρρήσεις σε κάθε ενέργεια του Ράμα αφού είναι πολιτικοί αντίπαλοι και μάλιστα ο Ράμα έχει κάνει προσπάθεια πλήρους εξόντωσης του πρώτου, τα τελευταία χρόνια με νόμιμες και παράνομες πρακτικές. Θεσμικά πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει αίτημα προς τον Πρόεδρο για εξουσιοδότηση το οποίο να μην έχει γίνει δεκτό. Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Δένδια, αν έλεγε πως ο Πρόεδρος της Αλβανίας αντιτίθεται στην συμφωνία. Από την πολιτική αντίθεση όμως, μέχρι την θεσμική δυνατότητα παρακώλυσης της προσφυγής στην Χάγη, υπάρχει τεράστια απόσταση. Ειδικά σε μία περίοδο που το αλβανικό κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφήσει την αποπομπή του Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου, ενώ το κόμμα του από 19 έδρες διατήρησε μόνο 3 στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές. Αν ο Ράμα επιθυμούσε όντως να προχωρήσει η από κοινού προσφυγή, μάλλον δεν θα δυσκολευόταν ιδιαίτερα να παρακάμψει τον πρόεδρο της χώρας, πολλώ μάλλον αφού έχει αγνοήσει προεδρικά διατάγματα στο πρόσφατο παρελθόν, όταν δεν υπήρχε καν ζήτημα νομιμοποίησης του προέδρου.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, έχει πειστεί για την εκδοχή αυτή. Θα περίμενε κανείς ότι ο κύριος Δένδιας έχει καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με την αλβανική πολιτική και να μην βασίζεται μόνο σε προφορική ενημέρωση από τον Αλβανό πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της κατάστασης μετά το άδειασμα από τον Αλβανό πρόεδρο. Άλλωστε, όπως ο τελευταίος επισημαίνει, ποτέ κανείς δεν ζήτησε την άποψή του: ούτε ο Ράμα ως πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει ενημερώσει τον πρόεδρό του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ούτε ο κος. Δένδιας ζήτησε συνάντηση μαζί του κατά την πρόσφατη επίσκεψη στα Τίρανα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου