Οι Βορειοηπειρώτες διαρκώς στο στόχαστρο

Οι Βορειοηπειρώτες διαρκώς στο στόχαστρο

Quo vadis, domine?

Όταν ο Πέτρος εγκατέλειπε τη Ρώμη φοβούμενος τη θανάτωσή του από το καθεστώς, στον δρόμο έξω από την πόλη βλέπει έναν άνθρωπο που βαδίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Από κοντά αναγνωρίζει στο πρόσωπό του τον αναστημένο Ιησού Χριστό. Στην λατινική μετάφραση, ο Πέτρος τον ρωτάει «Κβο βάντις;» ή «Κβο βάντις, Ντόμινε;» «που πας Κύριε;») και εκείνος αποκρίνεται ότι, καθώς ο Πέτρος εγκατέλειπε το ποίμνιό του, «Rōmam eō iterum crucifīgī» «Πηγαίνω στη Ρώμη για να σταυρωθώ για δεύτερη φορά»). Μετά το όραμα αυτό, ο Πέτρος βρίσκει το θάρρος να επιστρέψει στην πόλη και να συνεχίσει την αποστολή του.

Είναι καιρός ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός να απαντήσει στο δικό του quo vadis? Η μάλλον ακριβέστερα να απαντήσει που οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις τον οδηγούν; Πρέπει να απαντήσει χωρίς συναισθηματισμούς, χωρίς την εξίσωση της απάντησης αυτής να παρεμβαίνουν προσδοκίες, «οράματα» εμμονές. Το εύκολο κομμάτι είναι να αντιληφθούμε πως η εθνική στρατηγική ανεξαρτήτως κυβέρνησης έχει και συνοχή και συνέχεια, απλά βάζοντας κάτω και εξετάζοντας τα «έργα και ημέραι» τους .

Με πρόφαση την οικονομική ένδεια της χώρας, πολλά και σοβαρά μέτρα παρθήκαν απ' τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που έπληξαν τους Βορειοηπειρώτες και σχεδόν φωτογραφικά αφορούσαν αποκλειστικά αυτούς. Μέτρα που με χειρουργική ακρίβεια υποσκάπτουν την προσπάθεια που κάνει ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός να παραμείνει στις πατρογονικές του εστίες. Μέτρα που ακόμη και εάν τα ελάμβανε η αλβανική κυβέρνηση ίσως υπήρχαν αντιδράσεις μεταξύ τους ότι είναι ιδιαίτερα σκληρά, προκλητικά και απάνθρωπα.

Η αρχή έγινε με την κατάργηση των συντάξεων που κυριολεκτικά εν μια νυκτί υπέσκαψε σχεδόν μη αναστρέψιμα την προσπάθεια επιβίωσης του τόπου και των ανθρώπων. Επίσης φωτογραφικά οι συντάξεις που θα αποδοθούν στην συντριπτική πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών που εργάστηκαν και απέδωσαν στα δημόσια ταμεία το ακριβές αντίτιμο που απέδωσαν και οι Ελλαδίτες, θα είναι κουτσουρεμένες με διαφορά τρικ που ομολογουμένως το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι αυθεντία στο να τα επινοεί. Στη συνέχεια με διάφορα μικρά «χειρουργικά» μέτρα προσπαθούν ακόμη και αυτούς που σε πείσμα των συνθηκών συνεχίζουν να φυλάνε Θερμοπύλες να τους λυγίσουν.

Εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής, υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης έκλεισε τα σύνορα για τους Βορειοηπειρώτες, καταδικάζοντας τους και αφήνοντας του στο έλεος του Θεού, αδιαφορώντας παντελώς για το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι εξαρτώνται πλήρως για την επιβίωση τους απ' την επικοινωνία με την πατρίδα. Στην πατρίδα είναι οι γιατροί τους, απ' την πατρίδα προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα και πολλοί απ' την πατρίδα εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

Σταμάτησε να δίνει η πατρίδα 20-30 υποτροφίες σε νέους Βορειοηπειρώτες φοιτητές για να εξορθολογιστούν τα δημόσια οικονομικά, όταν καθημερινά προσφέρει εκατομμύρια σε μετανάστες που παρ' ότι αρτιμελείς και νέοι στην πλειοψηφία τους επιδοτούνται για να κάθονται. Σιγά αλλά σταθερά δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα για την λειτουργία των ελληνικών σχολείων στην Βόρεια Ήπειρο. Τελευταίο κραυγαλέο δείγμα κρατικής αναλγησίας είναι η επιβολή εξοντωτικού προστίμου σε Βορειοηπειρώτες που μεταφέρουν ανθρώπους και αγαθά από και προς τα Ιωάννινα, υπηρεσία που είναι ζωτικής σημασίας καθώς η πλειοψηφία των εναπομεινάντων ανθρώπων είναι υπερήλικες και δεν έχουν τις φυσικές ικανότητες να χρησιμοποιήσουν την εναλλακτική, δηλαδή να φτάσουν στην Κακαβιά με μέσο, να περπατήσουν με τα πόδια μέχρι το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων το οποίο θα τους αφήσει στο σταθμό και όχι στον γιατρό τους και όλα αυτά να γίνουν σε ελάχιστο χρόνο καθ' ότι λόγω των συνθηκών το ΚΤΕΛ πραγματοποιεί ελάχιστα δρομολόγια. Και αυτό την στιγμή που τα αλβανικά παράνομα βανάκια, αυτοκίνητα κλπ. καθημερινά κατά εκατοντάδες αλωνίζουν την Ελλάδα και κανείς δεν ενοχλείται.

Οι αιρετοί άρχοντες που είναι και μέτοχοι στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων δεν θέλησαν να δώσουν μια λύση σ' αυτό το θέμα, ώστε και οι ανάγκες να καλύπτονται και οι άνθρωποι νόμιμα και με αξιοπρέπεια να εργάζονται, παρά επέλεξαν όμως να χρησιμοποιήσουν την Ελληνική Αστυνομία σαν να ήταν οι «μπράβοι» τους για να τσακίσει 10 ανθρώπους που παλεύουν για επιβίωση και εξυπηρετούν ζωτικής σημασίας ανάγκες για τους εναπομείναντες συμπατριώτες μας.

QUO VADIS λοιπόν;

Παραείναι πολλές οι ενδείξεις και οι αποδείξεις για να αποδοθούν σε ανικανότητα και ανοργανωσιά. Φωνάζει το πράγμα ότι έχει λυθεί πολιτικά το ζήτημα, μας το είπε τότε η ΕΛΑΣ ότι ο Κωνσταντίνος Κατσιφας είχε «νταραβέρια» με ναρκωτικά…μας το λένε κάθε μέρα και εμείς κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου